Technische Universiteit Delft

Bacteriën praten met planten

Bacteriën die op planten leven communiceren actief met hun gastheer. Dit ontdekten Wageningse onderzoekers van het Kluyver Centre for Genomics of Industrial Fermentation, TI Food and Nutrition en NIZO food research tijdens een studie naar het gedrag van uitgehongerde bacteriën die niet meer groeien. Hun vindingen werden afgelopen week gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift "Molecular Systems Biology".

Groeistop
Melkzuurbacteriën zetten suiker om in melkzuur en worden veel toegepast in de levensmiddelen-industrie, bijvoorbeeld bij de bereiding van yoghurt. Wanneer deze bacteriën genoeg worden uitgehongerd, komt hun groei tot stilstand. De plantbewoner Lactobacillus plantarum heeft hier wat op gevonden: door zelf plantenhormonen aan te maken geeft de bacterie een signaal af dat de plantgroei stimuleert. Hierdoor maakt de plant nieuwe voedingsstoffen aan voor de bacterie.

Systeembiologie
De interactie tussen bacteriën en planten werd aangetoond met behulp van een systeembiologische aanpak, waarbij biologische systemen als een geheel bestudeerd worden en niet de losse componenten van het systeem apart. "We hebben in dit geval gebruik gemaakt van genomics technieken, waarbij gekeken wordt op DNA niveau en daarnaast naar modellen die de stofwisseling van de gehele bacterie kunnen voorspellen. Hiermee kon uiteindelijk worden aangetoond dat Lactobacillus plantarum de planthormonen auxine en ethyleen aanmaakt zodra de omstandigheden geen groei meer toelaten" zegt Professor Bas Teusink, programmaleider Systems Biology van het Kluyver Centre.

Hogere organismen
De resultaten geven een nieuw perspectief waarom deze melkzuurbacterie zo veelvuldig op planten voorkomt. Mogelijk geeft dit ook inzicht in andere interacties tussen bacteriën en hogere organismen, zoals die bijvoorbeeld in de menselijke darm voorkomen.

Publicatie
Philippe Goffin et al. Molecular Systems Biology doi:10.1038/msb.2010.67


-----------------