Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 28-09-2010

DIRECTEUR PETER KUIPERS: "HENK HAGOORT SERVEERT DRIE MILJOEN KIJKERS AF"

Met grote verbazing heeft de TROS kennis genomen van de ingezonden brief in de Volkskrant van Henk Hagoort, de voorzitter van de NPO. Verbazing omdat achter de schermen bij de omroepen druk wordt gesproken over de bezuinigingen die ons boven het hoofd hangen en daar heel helder als uitgangspunt is genomen dat de programmering zoveel mogelijk dient te worden ontzien om zo verschraling van het publieke aanbod te voorkomen.

Peter Kuipers, TROS directeur: "De uitspraak van Henk Hagoort dat Bananasplit wat hem betreft wel van de buis mag verdwijnen, is volslagen onbegrijpelijk. Daarmee serveert hij drie miljoen kijkers af! Waar de discussie allereerst over moet gaan, is niet over welke programma's er wellicht moeten verdwijnen, maar over verregaande samenwerking tussen omroepen, schaalvoordeel en een efficiëntere besturing van de Publieke Omroep. Daar wordt momenteel in Hilversum ook druk over vergaderd want iedereen, de TROS incluis, realiseert zich dat daar in deze economische tijden een slag te halen is. In alle overleggen is het standpunt dat we niet aan de programma's komen.

Bananasplit is een amusementsprogramma dat een andere doelgroep bereikt dan bijvoorbeeld een amusementsshow van Paul de Leeuw. Dat is de kracht van de Publieke Omroep. De TROS richt zich, onder meer ook met haar Muziekfeesten, bij uitstek op een brede doelgroep. Dat is mede het bestaansrecht van de Publieke Omroep, want alleen een elitaire bovenlaag bereiken past niet bij het principe dat de Publieke Omroep huldigt: van iedereen, voor iedereen.

Een discussie zoals Hagoort die nu oproept door zijn persoonlijke voorkeur kenbaar te maken over welke programmatitels er zouden moeten verdwijnen, is dan ook zeer voorbarig. Nog los van het feit dat de voorzitter van de Publieke Omroep niet over de programma's van de omroep gaat. De TROS beslist zelf welke programma's zij wenst uit te zenden."