Ingezonden persbericht

HAARLEM, 28 september 2010
PERSBERICHT
Gezin betaalt volgend jaar 250 euro meer voor basisverzekering
Grootste prijsstijging zorgverzekering sinds invoering van het nieuwe Zorgstelsel
Zorgverzekeraar DSW heeft als eerste de premie voor de zorgverzekering 2011 bekendgemaakt. Een basisverzekering gaat 99,50 euro per maand kosten. Per jaar betekent dit een stijging van 114 euro ten opzichte van 2010. Verleden week ging het ministerie van VWS al uit van een gemiddelde stijging van 104 euro. Het is de grootste stijging van de zorgverzekering sinds de invoering van het nieuwe Zorgstelsel in 2006. De onafhankelijke vergelijker Verzekeringssite.nl verwacht dat een Nederlands gezin ongeveer 250 euro per jaar meer zal moeten betalen voor de basisverzekering. Daar bovenop komt nog de stijging van de premie voor de aanvullende pakketten.
Gemiddelde basispremie stijgt fors
Onderstaande tabel laat de verhouding zien tussen de uiteindelijke gemiddelde basispremie en die van DSW in de afgelopen vijf jaar. De premie van DSW zit sinds de invoering van de basisverzekering altijd onder het gemiddelde. Het verschil is in de jaren echter opgelopen. "De grote zorgverzekeraars als Agis, CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis Achmea, samen goed voor 90 procent van de markt, waren in het begin nog bereid verlies te draaien. Dankzij een scherpe, maar niet kosten dekkende premie, wilden zij nieuwe klanten trekken. Daar kwamen zij op een gegeven moment van terug, waardoor de gemiddelde basispremie harder is gestegen dan die van DSW. In die zin geeft de bekendmaking van DSW een goede indicatie waarop de gemiddelde basispremie in 2011 zal uitkomen. Wij verwachten daarom dat een gezin circa 250 euro per jaar meer gaat betalen aan basispremie", aldus Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite.nl.
2006 2007 2008 2009 2010 Stijging 2010
t.o.v. 2006 2011 Stijging 2011
t.o.v. 2010
Basispremie
DSW
¤ 87,5
¤ 94,8
¤ 88,75
¤ 87,75
¤ 90,-
2,9%
¤ 999,50
10,6%
Gemiddelde
basispremie
¤ 90,01
¤ 96,59
¤ 92,22
¤ 92,97
¤ 96,50
7,2%
-
-
DSW wederom als eerste - waarom eigenlijk?
Ook dit keer is DSW weer de eerste die de premie voor het basispakket naar buiten brengt. Hiermee blijft DSW de grote verzekeraars ver voor. Waarom doet deze relatief kleine verzekeraar dat telkens? Het vrijgeven van de premies is een spel tussen zorgverzekeraars. Kom je als verzekeraar te vroeg, dan duiken concurrenten mogelijk onder jouw premie en prijs je jezelf uit de markt. Aan de andere kant geldt dat een te lage basispremie fors minder in het laatje brengt. Dat voelt een grote verzekeraar al als er één euro per maand minder in rekening wordt gebracht. Op een totaal van drie miljoen verzekerden betekent het direct 36 miljoen euro minder inkomsten per jaar.
Scherpe premie zorgverzekering
DSW-directeur Chris Oomen trekt zich hier niets van aan. DSW is een zorgverzekeraar met relatief grote financiële reserves en is daardoor minder afhankelijk van wat andere verzekeraars doen. DSW kan zodoende een scherpe premie bieden. Maar er is meer.
Collectieve zorgverzekeringen
Oomen heeft een hekel aan collectieve verzekeringen. Volgens hem tast dit systeem het solidariteitsprincipe van de zorgverzekering aan. Daarom sluit DSW ook geen collectieve contracten met hoge kortingen. Door voor een individuele zorgverzekering een scherpe premie te rekenen, zet DSW hiermee de grote zorgverzekeraars onder druk. De laatste hebben namelijk wel veel collectieve contracten afgesloten met hoge kortingen.
Zorgverzekering met korting
Verzekeraars als Agis, CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis Achmea moeten bij het bepalen van hun premie rekening houden met die collectiviteiten. Als ze tegemoet komen aan het prijsniveau van DSW, maken ze verlies op de collectieve premies die gemiddeld 7 procent korting bieden. Gaan de grote verzekeraars met de individuele premie flink boven die van DSW zitten, dan lopen ze de kans klanten te verliezen aan een verzekeraar als DSW.
----------
Noot voor redacties