Gemeente Beek


Eerste Arthur Spronken-award voor beeldhouwkunst naar Hans Lemmen

Op 24 september jl. werd de eerste âArthur Spronken-Award voor beeldhouwkunstâ uitgereikt aan kunstenaar Hans Lemmen (1959, Venlo). Deze prijs is dit jaar door de gemeente Beek in het leven geroepen als hommage aan de Beekse kunstenaar Arthur Spronken, maar is tevens bedoeld als stimuleringsprijs voor uit Limburg c.q. de Euregio afkomstige beeldhouwers. De tweejaarlijkse prijs bestaat uit een door Arthur Spronken vervaardigde erepenning, een kunstopdracht ten bedrage van ⬠10.000,- én een geldprijs voor eenzelfde bedrag.

Een jury, bestaande uit Peter Fransman (huidig directeur Museum het Domein Sittard), Catharien Romijn (o.m. conservator kunstcollectie DSM) en oud kunst&cultuurjournalist van Dagblad De Limburger Sjef Kusters, heeft de voordracht gedaan die door het college van burgemeester en wethouders is overgenomen.

De award is uitgereikt tijdens een Academische zitting in het Asta Cultuurcentrum ter ere van de 80ste verjaardag van Arthur Spronken, wereldvermaard beeldhouwer, en bijna zijn hele leven lang woonachtig en werkzaam in de gemeente Beek. De gemeente Beek heeft deze gelegenheid aangegrepen om deze bijzondere, markante Beekenaar in het zonnetje te zetten.
Â