Nationale Ombudsman



Den Haag, 28 september 2010

Ombudsman pleit voor zorgvuldigheid bij orgaandonatie kinderen

De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, pleit voor een meer zorgvuldige procedure bij orgaandonatie als het om kinderen gaat. Hij vindt dat ziekenhuizen ouders bij de ingrijpende beslissing om organen en weefsel van hun overleden kind te doneren, begrijpelijke informatie moeten geven. Hij doet dat in zijn rapport naar aanleiding van een klacht van de ouders van een zesjarige overleden jongen.

De ouders klaagden over onvoldoende begeleiding rond de orgaandonatie door het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en rond de sectie, over de rol van de Transplantatiecoördinator van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht en over de onduidelijke informatie over de sectie op het lichaam van hun zoontje door het openbaar ministerie. De ombudsman achtte alle drie de klachten gegrond.

In maart 2007 overleed in het Erasmus Medisch Centrum een zesjarige jongen als gevolg van een ongeval in een manege. Omdat het een ongeval was, besloot het openbaar ministerie dat sectie op het lichaam moest plaatsvinden. De Transplantatiecoördinator van het Universitair Medisch Centrum Utrecht heeft een gesprek met de ouders gevoerd over de donatie. Over de reikwijdte van de toestemming die de ouders toen voor donatie gaven ontstond naderhand onduidelijkheid.

De Nationale ombudsman vindt dat ziekenhuizen het donatieproces van organen van kinderen voor de ouders helder en begrijpelijk moeten maken. Er mag geen enkele twijfel zijn voor welke donatie van lichaamsmateriaal de ouders toestemming hebben gegeven. Het modelprotocol orgaandonatie vormt een goede richtlijn voor ziekenhuizen en kan worden aangepast aan de lokale situatie. Ziekenhuizen kunnen een donatieformulier gebruiken om nabestaanden de gelegenheid te geven om te tekenen voor orgaandonatie. Tenslotte is bij een niet-natuurlijke dood essentieel dat de verschillende betrokken instanties, zoals het ziekenhuis, de politie en het openbaar ministerie goed samenwerken en heldere informatie geven. De ombudsman beveelt de ziekenhuizen aan om in gevallen van orgaandonatie bij kinderen nadrukkelijk de regierol op zich te nemen.


Noot voor de redactie,