Gemeente Achtkarspelen


Raadsvergadering donderdag 23 september

De raadsleden en het college waren het donderdagavond in Surhuisterveen niet altijd eens. Bij enkele raadsvoorstellen werd er geschorst en soms stevig gediscussieerd.

Eerste punt op de agenda ging over het gebruik van de Friese taal. De raad is akkoord gegaan met de `Oardering Frysk yn it skriftlik ferkear fan de gemeente Achtkarspelen'. FNP fractievoorzitter Groenhof was ingenomen met dit besluit. `Achtkarspelen wurdt no de 17e gemeente. Yn it foarste plak jout it de gemeente sels, mar ek de boarger, wisichheid dat der yn beide rykstalen skriftlik kommunisearre wurde kin.' Voorzitter Van der Zwan gaf nog wel duidelijk aan dat het streven tweetaligheid is. `Dubbeltaligheid kost veel geld, bovendien zijn we daar nog niet klaar voor.' De fractie van het GBA was het duidelijk niet eens met de gang van zaken. `Wij missen de essentie in stukken die in de Friese taal geschreven zijn, wij snappen er dan niets van', aldus Max de Haan. De motie om raadsstukken en moties altijd eerst in het Nederlands te vertalen kwam niet verder dan drie opgestoken handen.

Starterswoningen Surhuisterveen
De procedures om starterswoningen te realiseren op de vrijgekomen locatie `tennisbaan' aan de Vierhuisterweg in Surhuisterveen kunnen gestart worden. Toch is de ontwikkeling volgens het Zaans-model, zoals het college dit voor ogen had, niet zondermeer overgenomen door de raad. Het college werd stevig ondervraagd. `Welke doelgroep heeft het college eigenlijk voor ogen?', vroeg PvdA-raadslid Gerda Postma. `Wij hebben onderzoek gedaan, maar het verkrijgen van een hypotheek met deze hoogte is erg lastig voor deze doelgroep.' Na een schorsing van de vergadering vroeg voorzitter Van der Zwan om besluitvorming op twee van de vijf punten. `Hiermee kunnen we procedures starten en de boel niet onnodig vertragen, het college zal zich over de doelgroep, het model en de mogelijkheden moeten buigen.'

Onderhoud wegen
De herijking van het beleid rondom het kwaliteitsniveau van wegenonderhoud in de gemeente Achtkarspelen werd opiniërend besproken. Aan de raad is gevraagd welk onderhoudsniveau gewenst is. Dit staat beschreven in drie scenario's, van minimaal tot uitgebreid (basis+). Met name de PvdA-fractie maakte zich zorgen over het geld dat besteed wordt aan wegenonderhoud. `Wij willen beter in positie gebracht worden om te kunnen kiezen. De wegen zijn zo slecht nog niet. Welk effect heeft besteding van geld aan wegen op de sociale portefeuilles?' De motie bij de bezwaren van de partij haalde het niet. In een volgende raadsvergadering wordt het punt besluitvormend besproken.