VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 28 september
2010/102/MS

Koningin onder indruk van nieuw VUmc Alzheimercentrum VUmc Alzheimercentrum geeft de ziekte een gezicht

Koningin Beatrix woonde de opening bij van het nieuwe VUmc Alzheimercentrum. Zij was onder de indruk van het nieuwe centrum en beaamde dat expertcentra, waar patiëntenzorg direct gekoppeld is aan onderzoek, de enige manier is om vooruitgang te boeken. Naast diverse sprekers kregen veelal jonge onderzoekers de gelegenheid om de koningin te informeren over hun onderzoek naar en behandeling van patiënten met dementie. Met name de hoogwaardige specialistische onderzoeksmethoden, zoals de PET, MRI en MEG-technieken sprongen hierbij in het oog. De gasten waren bijzonder ontroerd door het persoonlijke verhaal van een jong dementerende vrouw. De ziekte kreeg zo op indrukwekkende wijze een echt gezicht.

Bijzonder is dat er in het nieuwe Alzheimercentrum veel aandacht is voor de beleving van de patiënt. Een omgeving waar gedacht is aan wat mensen met geheugen- en oriëntatieproblemen nodig hebben, zoals heldere kleuren, natuurlijke materialen en veel daglicht. Alles is gericht op een gevoel van geborgenheid en welbevinden. Ook komt er een digitaal zorgportaal, waardoor informatie-uitwisseling met patiënten, mantelzorgers en huisartsen mogelijk is. Philip Scheltens, directeur van het Alzheimcentrum hoopt dat hiermee het onderwerp meer bespreekbaar wordt. Daarnaast kunnen patiënten al voor hun eerste bezoek, op internet een virtuele tour maken en via een beveiligde toegang een afspraak maken voor een teleconsult (via de telefoon), een e-consult (via e-mail) of een web-consult (via de webcam). Het zorgportaal biedt verder mogelijkheden voor het opzetten van internet-communities, waar patiënten en begeleiders ervaringen kunnen uitwisselen. Het portaal is ontwikkeld in samenwerking met Vital Health Software en start eind november.

De gasten konden het nieuwe Alzheimercentrum bekijken en kennismaken met de medewerkers. 's Middags was er een interessant programma met diverse sprekers, waaronder Youp van 't Hek en Freek de Jonge. Zij deelden vanuit persoonlijke betrokkenheid hun ervaringen met de gasten.

Het VUmc Alzheimercentrum heeft een landelijke functie, patiënten uit heel Nederland kunnen hier terecht. Met de schenking van 4,5 miljoen euro van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars kan het Alzheimercentrum zijn positie als toonaangevend onderzoekscentrum uitbouwen en daar de nieuwste ideeën over zorg voor Alzheimerpatiënten aan toevoegen.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie of de foto in hoge resolutie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Marcia Sanderse (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten

Achtergrondinformatie (