Gemeente Leeuwarden

Proef met sneller grofvuil halen in Heechterp-Schieringen

De gemeente Leeuwarden gaat onderzoeken of het sneller, maar minder vaak ophalen van grofvuil beter aansluit bij de wensen van haar inwoners. Vanaf 1 oktober tot en met 31 december 2011 test de gemeente een nieuwe aanpak in de wijk Heechterp-Schieringen om daarmee het illegaal storten van grof vuil terug te dringen.

Inwoners van de gemeente Leeuwarden kunnen op dit moment hun grofvuil elke twee maanden gratis laten ophalen door een afspraak te maken met Omrin (tel. 0900-210 02 15). Alhoewel de zes vaste inzameldata op de afvalkalender staan, kan het voorkomen dat iemand onaangenaam verrast is wanneer het tot maximaal twee maanden duurt voordat het grofvuil wordt opgehaald. De vraag is daarom of een snellere en flexibelere ophaalservice beter aansluit bij de behoeften dan een service met zes vaste momenten per jaar.

Om deze vraag te beantwoorden test de gemeente een andere aanpak in Heechterp-Schieringen. Vanaf 1 oktober kunnen inwoners van deze wijk Omrin bellen zodra zij grofvuil hebben. Daarna wordt het binnen twee weken op een afgesproken moment opgehaald. Van deze service kan men drie maal per jaar gratis gebruik maken. De proef geldt alleen in Heechterp-Schieringen en vervangt gedurende de proefperiode de reguliere grofvuilinzameling. De gemeente zal de uitkomsten van de proef gebruiken om het gemeentelijke grofvuilbeleid te evalueren. Uiteraard blijft de mogelijkheid om afval zelf weg te brengen ongewijzigd.


Noot voor redacties

Noot voor de redactie,