Wordt de patiënt een effectieve consument van de gezondheidszorg?

27/09/2010 17:56

Nationale Patiëntendagen

Patiënten moeten veel beslissingen nemen over hun gezondheid en de daarvoor beschikbare opties voor zorg. Door de complexiteit van de zorg en de toenemende mogelijkheden en financiële beperkingen is het niet gemakkelijk om de juiste keuzes te maken. Uiteraard is kennis belangrijk maar daarnaast moet die kennis ook gebruikt en gewogen worden. Pas als je als patiënt de opties kent en je ook in staat bent afwegingen te maken is er sprake van een goed gebruik van de gezondheidszorg. De Nationale Patiëntendagen vragen aandacht voor de patiënt als effectieve consument van de gezondheidszorg en willen de patiënt als zorgconsument helpen. Op 8 en 9 oktober worden deze dagen voor het eerst gehouden in de RAI in Amsterdam.

Medici en andere zorgverleners, voorgedragen door hun eigen beroepsverenigingen, geven 75 workshops om de informatie over de nieuwste ontwikkelingen en actuele stand van zaken over de volle breedte van de gezondheidszorg te delen met de bezoekers. In deze workshops krijgt de bezoeker van de Nationale Patiëntendagen in begrijpelijk Nederlands inzicht in zaken waar hij of zij zelf waarde aan hecht. Er is rondom de workshop volop gelegenheid voor interactie tussen patiënten en sprekers. De bezoeker wordt geholpen regisseur van zijn eigen gezondheid te worden omdat hij/zij informatie kan krijgen over alle voor hem/haar relevante onderwerpen. Een overzicht van alle workshops is terug te vinden op de website www.nationalepatientendagen.nl.

Naast de workshops kan men zichzelf informeren op de Informatiemarkt en gezondheidsmarkt. Hier zijn patiëntenverenigingen, koepelorganisaties CG-Raad en NPCF en beroepsorganisaties, maar ook organisatie uit de medische en gezondheidswereld aanwezig om de bezoeker alle handvatten te geven om de beste keuzes voor zijn eigen gezondheid te maken. Het brede spectrum van de dagen komt hier weer naar voren. Van de Hart en vaatziekten tot kanker en van diabetes tot reuma zijn de partijen vertegenwoordigd.

Interactie komt ook terug op de beurs, Barbara de Loor en Duco Bauwens zorgen ervoor dat de bezoeker niet stil zit met schaatsclinics en Nederland in beweging.

Deze unieke samenwerking tussen de medische beroepsverenigingen en de Patiëntenkoepelorganisaties leidt tot een onafhankelijk platform waar de bezoeker zichzelf kan informeren over de nieuwste ontwikkelingen en door zijn vragen direct aan de professional te stellen.

NATIONALE PATIENTENDAGEN 2010


- De beurs wordt gehouden in de RAI in Amsterdam en is volledig rolstoeltoegankelijk.


- Tickets kunnen in de voorverkoop worden gekocht op www.nationalepatientendagen.nl


- Meer achtergrondinformatie en het programma zijn te vinden op www.nationalepatientendagen.nl

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.nationalepatientendagen.nl