Gemeente Bergen op Zoom


Zes organisaties gaan voor NME-centrum

Met het stapelen van een aantal boomstammen tot een kunstwerk, hebben zes organisaties hun inzet voor een natuur-en milieueducatief centrum op Landgoed Lievensberg krachtig onderstreept. Op zondag 26 september, tijdens de Brabantse Wal Dag, hebben zij deze handeling ten overstaan van het publiek verricht en hun handtekening gezet onder een gezamenlijk visiedocument.

De ondertekening van het document benadrukt dat De Brabantse Wal een ecologisch en landschappelijk zeer waardevol gebied is, maar ook van groot belang voor agrarische en recreatiebedrijven. "We willen ervoor zorgen dat De Brabantse Wal zich ondanks de verschillende functies die het herbergt, duurzaam ontwikkelt en behouden blijft voor toekomstige generaties", stellen de gezamenlijke organisaties in een verklaring.

Duurzaam

Een groeiend aantal mensen vindt een groene en duurzame samenleving zeer belangrijk. Maar op de vraag wat duurzaam is, weten velen geen goed antwoord te geven. Daarom zal het beoogde NME-centrum het begrip "duurzaam" vertalen naar herkenbare, alledaagse situaties en vragen. Centrale thema's van het NME-centrum zijn: Provinciaal Landschap De Brabantse Wal (natuur, biodiversiteit), Energie en Klimaat, en Lokale duurzame initiatieven (bijvoorbeeld bewegen, produceren en consumeren, bouwen en wonen).

Informatie, educatie, recreatie

Het NME-centrum zal een toegangspoort en vertrekpunt zijn voor het natuurgebied De Brabantse Wal. Een plek voor informatie, educatie en recreatie. Hierdoor krijgt de bezoeker de eerste belangrijke binding met het gebied. De zes organisaties die samen het visiedocument ondertekenden, zijn: Gemeente Bergen op Zoom, Stayokay, IVN De Groene Zoom, Brabants Landschap, Stichting De Brabantse Wal, en het Directeuren Overleg Primaire Onderwijs.