Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

Europese jonge boeren praten met EU landbouwcommissaris Ciolos tijdens congres in Belgie

Op 27 september 2010

Het Waalse dorpje Louvain-La-Neuve was de afgelopen dagen het toneel van een congres over de hervorming van het Europees Landbouwbeleid. Het congres was georganiseerd door CEJA, de Europese Raad voor jonge boeren en tuinders. Het congres werd bijgewoond door een grote delegatie afgevaardigden van jonge boerenorganisaties uit alle hoeken van de EU. Ook NAJK-ers waaronder NAJK-voorzitter Wilco de Jong nam deel aan het congres.

In 2013 gaat een nieuw Europees Landbouwbeleid van kracht. De discussie over hoe dat beleid eruit moet komen te zien is in volle gang. Natuurlijk zijn ook de Europese jonge boeren van de partij. Het gaat tenslotte om hun toekomst! Samen met de organisaties in andere Europese landen pleit NAJK voor een zogenaamd verplicht "jonge boeren pakket" waarin onder andere bedrijfsovernamesteun, belastingvoordelen en trainingprogramma's zijn opgenomen.

Een van de sprekers was EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos. Hij zei graag samen te werken met jonge boeren en tuinders bij de ontwikkeling van een nieuw landbouwbeleid. "Zonder jonge boeren heeft de Europese landbouw geen toekomst". Hij stelde voor vanaf november tot 2012 regelmatig bijeenkomsten te organiseren tussen CEJA en zijn directe medewerkers. Een heel goed resultaat, want zo worden de behoeften van jonge boeren en tuinders op het hoogste niveau besproken!