GGD Zuid-Holland Zuid


Pius10 op weg naar de eerste Gezonde School in Dordrecht

Op donderdag 23 september jl. heeft wethouder Wagemakers de eerste Gezonde School-map overhandigd aan de directeur van basisschool Pius10 in Dordrecht. Het was een feestelijke gelegenheid, de overhandiging vond plaats in aanwezigheid van leerkrachten, ouders en leerlingen van de Pius10. Met de Gezonde-school map gaat de Pius10 aan de slag om het landelijke Gezonde School vignet te krijgen.

Gezonde school uitreiking

De basisschool de Pius10 is vorig jaar in samenwerking met de GGD Zuid-Holland Zuid gestart met de Gezonde School. Dat betekent dat de basisschool structureel en planmatig werkt aan het bevorderen van gezondheid van leerlingen en schoolpersoneel.

De Gezonde School-map biedt de school hierbij houvast en geeft richtlijnen over de integrale aanpak van gezondheidsactiviteiten. De Pius10 is hiermee één van de koplopers in de regio. Het schoolteam van de Pius10 heeft besloten om specifiek aan de slag te gaan met de themas mondgezondheid en voeding.

Dhr. Remeijsen, Directeur van de Pius10: De werkwijze van de Gezonde School neemt zaken op het gebied van gezondheidspreventie onder de loep. Natuurlijk doe je als school al veel, maar het is fijn om alles op een rijtje te krijgen. In het ouderpunt en in de klassen zijn we meer aandacht gaan besteden aan overgewicht. Daarvoor is het traktatiebeleid aangescherpt, heeft de tandarts ons bezocht en delen we schoolfruit uit. Ook aan sport en bewegen (in samenwerking met Sportbedrijf Dordrecht) besteden we nu extra aandacht.

Gezonde Schoolbeleid
Kinderen en jongeren brengen veel tijd op school door. Zij doen daar kennis op, leren er vaardigheden en kopiëren gedrag van medeleerlingen en leerkrachten. Het is van belang dat de school een omgeving is die de gezondheid van kinderen stimuleert. Gezonde leerlingen hebben vaak betere onderwijsprestaties en een gezonde leeromgeving wordt als prettiger ervaren.

De Gezonde School is geen lespakket of een kant-en-klaar programma. Het is een manier waarop de school, samen met de GGD Zuid-Holland Zuid, gezondheid een vaste plaats geeft in het beleid van de school. Door het Gezonde School beleid is het voor een school makkelijker om te bepalen welke activiteiten zij wel en niet uitvoeren en kan adequaat worden gereageerd op de grote dosis aan informatie en verzoeken die vanuit diverse partijen op de school afkomt.

Het team van de Gezonde School van GGD Zuid-Holland Zuid begeleidt en ondersteunt basisscholen in dit traject. De gemeente Dordrecht financiert de begeleiding en ondersteuning van dit programma.

Vignet Gezonde School
Basisscholen die structureel aandacht besteden aan gezondheidsbevordering, kunnen vanaf januari 2011 het vignet Gezonde School aanvragen en zich profileren als Gezonde School. Het vignet Gezonde School bestaat uit verschillende themas. De school is vrij om te kiezen op welke themas het vignet aangevraagd wordt. Op die manier wordt gewerkt aan de themas die de school het meest belangrijk vindt.

De Gezonde School wordt landelijk ondersteunt door o.a. het Centrum Gezond Leven (RIVM), STIVORO, Voedingscentrum, Consument en Veiligheid, Trimbos-instituut, Rutgers Nisso Groep en NISB.

Meer informatie over de Gezonde School?
Neem dan contact op met de afdeling GBO van de GGD Zuid-Holland Zuid, telefoon: (078) 770 85 00.