D66

vrijdag 24 september 2010

Open uitnodiging voor samenwerking

Bij de Algemene Financiële Beschouwingen dienen de fracties van PvdA, SP, D66 en GroenLinks een motie in om de bezuinigingen op kinderopvang, onderwijs, veiligheid en inburgering ongedaan te maken. Het gaat om een alternatief bezuinigingsvoorstel voor een deel van de 3,2 EUR mrd aan bezuinigingen die het kabinet met Prinsjesdag heeft aangekondigd. Het gaat om EUR0,5 mrd in 2011 en EUR1,3 mrd in 2015. Deze alternatieve invulling zorgt voor meer kansen voor mensen op werk en goed onderwijs en vergroot de veiligheid in Nederland.

Door de bezuinigingen op de kinderopvang wordt het paard achter de wagen gespannen. Voor -met name- vrouwen wordt het onaantrekkelijker gemaakt om de zorg voor kinderen te combineren met een betaalde baan. Dit is slecht voor de arbeidsparticipatie en de emancipatie van vrouwen in Nederland.

Het kabinet bezuinigt op onderwijs. In het Coalitieakkoord is afgesproken dat er in 2011 extra geld wordt geïnvesteerd in het onderwijs. Het kabinet draait deze belofte nu terug en heeft besloten om alsnog te bezuinigen op het onderwijs. Dit is onverstandig met het oog op de kwaliteit van het onderwijs en de kenniseconomie.

In 2010 heeft het kabinet besloten om te bezuinigen op de lonen van leraren en het budget voor de politie. Om te voorkomen dat dit leidt tot een verslechtering van de kwaliteit van het onderwijs of het aantal agenten op straat, worden deze bezuinigingen in 2011 teruggedraaid.

Tot slot heeft het kabinet besloten om te bezuinigen op inburgering. Dit is slecht voor de inburgering van nieuwe Nederlanders en voor de kansen van inburgeraars op een baan. De inburgering kan efficiënter, maar het kabinetsvoorstel schiet hierin door aangezien tweederde van het budget wordt weggenomen.

Dekking

In lijn met de heroverwegingen wordt bespaard op defensie, onder meer bij de JSF. In de tweede plaats wordt de vennootschapsbelasting voor de grotere bedrijven in 2011 niet verlaagd. Gegeven de stand van de overheidsfinanciën is deze maatregel onverstandig. De belastingverlaging voor de midden- en kleinbedrijven (MKB) blijft in stand.

Daarnaast kunnen ministeries worden samengevoegd om te besparen op overhead, gebouwen en organisatie. Ook kunnen subsidies van EZ doelmatiger en gerichter vorm worden gegeven. Nu zijn er te veel regelingen en zijn de uitvoeringslasten te hoog.

Tot slot stellen de fracties voor om de `doorwerkbonus' af te schaffen en een deel van dit geld te reserveren voor de verhoging van de arbeidskorting. De bonus leidt niet tot hogere arbeidsparticipatie. Een hogere arbeidskorting zorgt er juist wel voor dat meer mensen aan het werk gaan en blijven.