Stichting Biologica
Persbericht: Mooie Maaltijd verovert terrein in ziekenhuis en zorginstelling
Op 174 locaties door heel Nederland proeverijen en biologische en
streekgerechten op het menu.
Zorginstellingen en ziekenhuizen verspreid door Nederland haakten dit
jaar in flinke getale aan bij de vierde editie van de landelijke Week
van de Smaak. Het aantal locaties dat invulling gaf aan het thema `De
Mooie Maaltijd' steeg van circa 140 vorig jaar naar 174 in 2010.
Daarbij valt op dat, behalve in voortrekkersprovincie Brabant met meer
dan 100 deelnemende locaties, het onderwerp `beter, vers, seizoens- en
streekgebonden eten' nu ook in andere provincies een flinke voet tussen
de deur begint te krijgen.
Zorg voor BIOverijssel op de kaart
Zo steeg in Overijssel het aantal locaties dat mee deed van één enkele
in 2009 naar 13 stuks dit jaar. Zij stapten als eerste in bij het door
de provincie Overijssel mogelijk gemaakte driejarige project `Zorg voor
BIOverijssel op de kaart'. Daarbij werkt Stichting Vriendelijke Keukens
aan het vergroten van het aandeel biologische producten van
Overijsselse bodem in de zorg- en ziekenhuiskeukens van deze provincie.
Dat leidde dit jaar o.a. tot deelname van het Medisch Spectrum Twente
dat een week lang een bijna volledig biologische broodmaaltijd
serveerde. Het leverde zeer positieve reacties van de patiënten op, die
de inspanningen die Voedingshoofd Edwin de Vries moest leveren om het
assortiment rond te krijgen de moeite waard maakten. Andere deelnemers
waren Dimence, Zorggroep Raalte en Ziekenhuis Groep Twente.
Meer deelnemers in Gelderland en Noord-Holland
Ook het aandeel deelnemende instellingen in Gelderland en Noord-Holland
vertoont jaarlijks een stijgende lijn. Toonzetter in eerst genoemde
provincie is de Sint Maartenskliniek in Nijmegen - dit jaar winnaar van
de door het ministerie van LNV ingestelde Smaakprijs om instellingen
extra te stimuleren tot het bieden van een `jaarronde Mooie Maaltijd'.
Daarnaast was er een opvallende rol weggelegd voor locaties van de
Livio Zorggroep in o.a. Velp en Zevenaar, waar volop werd genoten van
typisch Achterhoekse specialiteiten.
In het Noord-Holland viel de deelname op van stichting Sint Jacob met
zijn acht zorgcentra en verpleeghuizen. Meest in het oog springend van
al hun activiteiten was de speciaal door Biet & Boon verzorgde `mobiele
plattelandstuin' (zie download: foto) op locatie Nieuw Delftweide in
Haarlem: mooie houten bakken gevuld met biologische groenten. Het deels
plaatsen op een hoger niveau van de bakken maakt het ook voor
rolstoelgebruikers weer mogelijk om zelf groenten te zaaien en oogsten.
De Mooie Maaltijd van Groningen tot en met Zeeland
Voor het eerst bereikte dit jaar de Mooie Maaltijd ook de provincie
Groningen. In het UMCG (Groningen), Winkheem (Winsum) en Beatrixord
(Haaren) genoten patiënten en cliënten een weeklang vaneen keur aan
biologische en streekmenu's. In Zeeland haken nu ook allengs meer
instellingen aan, met Vlissingse zorginstelling Ter Reede, winnaar van
de Smaakprijs 2009, in deze provincie als voortrekker van de verse,
biologische maaltijd.
De bij diverse peilingen nu al vaak gehoorde conclusie is dat De Mooie
Maaltijd niet meer weg is te denken als onderdeel van de Week van de
Smaak. Een andere, nog belangrijkere, vaststelling is dat De Mooie
Maaltijd als project een belangrijke rol speelt bij het in gang zetten
van een structurele koerswijziging binnen de maaltijdvoorziening in de
zorg. Vanaf oktober wordt dan ook alweer vooruit gekeken naar een weer
uitgebreidere versie van De Mooie Maaltijd in 2011.
Einde persbericht