Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

23 september 2010

Baan kan wel kwaliteit van gezinstijd aantasten

Veeleisende baan geen belemmering voor tijd met gezin

Ouders met veeleisende banen brengen niet per definitie minder tijd door met hun gezin. Deze ouders beschermen de tijd die zij met het gezin hebben sterk. De kwaliteit van de tijd die ouders met hun kinderen doorbrengen wordt echter wel sterk beïnvloed door het werk van ouders: de kwaliteit van gezamenlijke activiteiten is lager als een baan meer tijd en energie vraagt. Dat schrijft sociologe Anne Roeters in haar proefschrift waarop ze vrijdag 24 september promoveert aan de Universiteit Utrecht.

De Utrechtse promovenda onderzocht op welke manier betaald werk invloed heeft op het gezinsleven, met name op de tijd die samen met de kinderen wordt doorgebracht. Daarvoor verzamelde zij via het huishoudenpanel van TNS-NIPO data van meer dan duizend huishoudens met kinderen. Met de kwantiteit van gezinstijd zit het volgens haar bevindingen goed: "In een tijd waarin werk vaak als schadelijk wordt gezien - denk aan politici die een stap terug doen om meer tijd voor het gezin vrij te maken - is het belangrijk te erkennen dat werkende ouders hun best doen het gezinsleven te beschermen. En dat zij hier, zo blijkt, bovendien goed in slagen."

Kwaliteit van gezinstijd

De kwaliteit van de tijd die ouders met hun kinderen doorbrengen wordt wel sterk beïnvloed door het werk van ouders: de kwaliteit van gezamenlijke activiteiten is lager als een baan meer tijd en energie vraagt. Als voorbeeld geeft Roeters een vader die met zijn kind op de bank naar tv kijkt. Wanneer de vader gedurende deze gezamenlijke activiteit in de weer is met zijn laptop om nog wat werk te verzetten, tast dit de kwaliteit van de gezinstijd aan. "De gezamenlijke activiteit wordt hierbij verstoord door werk. Dit komt de relatie tussen ouder en kind allerminst ten goede."

Flexibiliteit en multitasken geen oplossing

Bij het combineren van werk en privé is flexibiliteit tegenwoordig een belangrijk hulpmiddel. Maar, zo schrijft de sociologe in haar proefschrift, doordat flexibiliteit de grenzen tussen werk en privé doet vervagen gaat dit ten koste van de kwaliteit van ouder-kind-tijd. "Flexibiliteit kan leiden tot zogenoemde besmette tijd: tijd die weliswaar met het kind wordt doorgebracht, maar waarbij de ouder de aandacht bij het werk heeft. Met het gevolg dat de relatie tussen ouder en kind minder wordt." Roeters hoopt dan ook dat zowel ouders als de overheid en organisaties zich bewust worden van het belang van de kwaliteit van gezinstijd. "Zoiets als multitasken in het huishouden, waarbij de ouder in de ene hand de blackberry heeft, aan de andere hand het kind, is niet de oplossing. Halve aandacht voor het kind doet de relatie tekort."

Meer informatie



Universiteit Utrecht