Spaarloon geen effect op online aankopen


Beleid De Jager mist doel

DEN BOSCH, 20100923 -- Inmiddels een week geleden kwam er, met de nodige media-aandacht vervroegd 4 miljard euro aan spaarloon vrij. Volgens demissionair minister Jan Kees de Jager zou dit leiden tot een opleving van de kwakkelende economie. Een rondvraag onder enkele grote online spelers leert anders. Het beleid van De Jager lijkt niet te werken.

Al iets gemerkt?
De afgelopen weken Googelden spaarders massaal naar informatie over hun spaarloon. Maar de banken gaven eerder al aan dat maar een klein deel van het geld wordt opgenomen. Om erachter te komen of er toch al iets van het geld is uitgegeven vroeg Tribal Internet Marketing enkele bekende online winkeliers: 'Heeft u al iets gemerkt van het 'spaarloon-effect'?

Geen afwijkingen van normaal
Henk Gankema, Manager E-commerce bij elektronica webshop Bobshop.nl geeft aan dat er van een spaarloon-effect geen sprake is:

"Eigenlijk zie ik geen afwijkingen van een normale week. In tegenstelling tot de periode waarin het vakantiegeld wordt uitgegeven zien we niet opvallend meer bezoekers en is het aantal bekeken pagina's per bezoeker niet meer dan anders. Meer pagina's zou namelijk kunnen duiden op meer oriënterende bezoekers en potentiële kopers. Het effect lijkt tot nu toe dus nihil."

Gros kiest voor sparen
Een week voordat het spaarloon vrij kwam startte Centraal Beheer Achmea een marketing campagne rondom de RentePlús Spaarrekening. Het doel van de campagne is om mensen die spaarloon hebben bij andere organisaties aan te sporen hun tegoed op te nemen en bij Centraal Beheer Achmea onder te brengen. De voorlopige conclusie op basis van de campagne resultaten is dat maar een klein deel van het geld wordt uitgegeven:

"Tot nu toe is de indruk dat ongeveer 15% het spaarloon opneemt. Van de 15% zet het grootste gedeelte het geld weg op een spaarrekening. We zien dat veel mensen op onze site ineens gaan zoeken op termen rondom spaarloon. En ook vanuit de zoekmachines komt veel bezoek binnen op dergelijke termen. Vervolgens kiest het overgrote deel ervoor te blijven sparen, op de bestaande rekening of een nieuwe."

Effect op wintersport boekingen?
Jacco Tas, Commercieel Directeur bij Bizztravel wintersport is iets positiever. Sinds het spaarloon is vrijgegeven komen de boekingen voor de wintersport op gang. Of dit een direct gevolg is van het beleid van De Jager kan hij nog niet met zekerheid zeggen:

"We hebben de afgelopen week erg goed gedraaid met de wintersport campagne. Ik kan dit niet met 100% zekerheid toeschrijven aan het vrijgekomen spaarloon. Maar we weten dat het vrijvallen van extra geld, zoals vakantiegeld, een opleving in de boekingen oplevert. Het zou dus best eens kunnen dat het voor ons werkt. Het gaat voor een deel van de spaarders toch om ruim ¤ 2000,-. Ik kan me voorstellen dat mensen dit (deels) besteden aan een wintersportvakantie."

Geen invloed op branche
Uit een belletje met de internet afdeling van HEMA vernemen we dat ook daar geen sprake is van een spaarloon-effect:

"Op de online aankopen via Hema.nl is geen groot effect zichtbaar. Dergelijke gebeurtenissen hebben waarschijnlijk meer effect op de aankopen van dure, luxe goederen. De gemiddelde orderwaarde in onze branche ligt niet zo hoog en is dus minder gevoelig hiervoor."

Conclusie
Het steuntje in de rug waarop de Jager hoopte lijkt een minuscuul steuntje te zijn. Er is voldoende interesse voor het onderwerp maar het geld uitgeven is voor het overgrote deel (nog) niet aan de orde.

Tribal Internet Marketing