Gemeente Tilburg

Persbericht
23 september 2010

Project tegen maatschappijontwrichtende criminaliteit van start

Meer kennis en slagkracht tegen overlast, verloedering en fraude

Na intensieve voorbereiding start momenteel in de regio Tilburg een project tegen georganiseerde criminaliteit. Doel is combineren van informatie, inzicht krijgen in structuren, samenwerken van diensten en daardoor effectief bestrijden en tegenhouden van misdaad, overlast en fraude. Dit project heet MOOT en is een samenwerking van de gemeente Tilburg met Politie, Openbaar Ministerie, UWV, RCF kenniscentrum handhaving, Belastingdienst, SIOD, SVB, RIEC en de Arbeidsinspectie.

Burgemeester Peter Noordanus: "Bestrijden van georganiseerde misdaad en overlast uit bijvoorbeeld hennepteelt is een belangrijk aandachtspunt. Vanuit criminaliteit komt op veel vlakken maatschappelijke ontwrichting voort. Dat is natuurlijk onacceptabel. Al deze instanties werken daar al ontzettend hard aan, vaak ook samen. En nu als collectief. Daarmee benutten we niet alleen nog efficiënter onze beschikbare mensen, samen hebben we ook veel meer kennis en slagkracht. Doel is om projectmatig slagen toe te brengen aan groepen in de stad die verantwoordelijk zijn voor veel overlast, verloedering en fraude."

Groepen waar de projecten van MOOT zich op richten zijn onder meer betrokken bij belasting- en uitkeringsfraude, hennepkwekerijen, witwassen of fraude met vastgoed. Dit leidt niet alleen tot bijvoorbeeld aanhoudingen via strafrecht. Vaak zal er ook sprake zijn van bestuursrechterlijke aanpak. Dit resulteert in boetes, beslagleggingen en onmogelijk maken van illegale praktijken. Op basis van de analyses van MOOT kunnen de eerste acties van de samenwerkende instanties op korte termijn verwacht worden.

Het team richt zich ook op mogelijke connecties tussen boven- en onderwereld. Informatie komt vanuit verschillende organisaties op tafel, waardoor verbanden aan het licht komen. Voor de gemeente een krachtig wapen, omdat ze zo kan voorkomen dat ze ongewild activiteiten faciliteert door bijvoorbeeld vergunningen te verlenen aan bedrijven die als dekmantel voor witwaspraktijken fungeren. Ook kan uitkeringsfraude tegen gegaan worden bij bijvoorbeeld individuen die leven van criminele opbrengsten.

---