Universiteit Leiden

Virtueel religienetwerk van start

Zicht bieden op de breedte van het religie-onderzoek aan de Universiteit Leiden, een makkelijke ingang bieden en het onderlinge contact tussen de wetenschappers stimuleren. Dat is het doel van het Network Re, geïnitieerd door wetenschappers van het Leids Instituut van Godsdienstwetenschappen. Het Netwerk gaat op donderdag 23 september 2010 officieel van start.

Veel onderzoek aan religie

Een opgraving doen doen bij het meer van Galilea is óók religie-onderzoek.

Een opgraving doen doen bij het meer van Galilea is óók religie-onderzoek.

De Universiteit Leiden herbergt in de Faculteit der Geesteswetenschappen het Leids Instituut voor
Godsdienstwetenschappen. Maar dat is niet de enige plek binnen de universiteit waar onderzoek wordt gedaan naar religie. âDat gebeurt bijvoorbeeld ook bij geschiedenis, antropologie, klassieke talen, wijsbegeerte, archeologie en rechten; religie heeft vele facettenâ, zegt prof.dr. Jürgen Zangenberg, zelf hoogleraar aan het Instituut voor Godsdienstwetenschappen en betrokken bij opgravingen in de buurt van het meer van Galilea.

Ook echt netwerk

Op onderdag 23 september 2010 wordt de site Network Relegionofficieel gelanceerd. Dze is bedoeld voor externen en internen die een ingang op een bepaald aspect van de Leidse religiestudie zoeken, en voor de wetenschappers zelf. Zodat zij weten wie waar mee bezig is en snel onderling contact kunnen leggen. Zangenberg: âOp de site komen lopende en nieuwe onderzoeksprojecten en âlijnen te staan, evenals lezingen en colloquia over het onderwerp.â Het blijft echter niet bij een virtuele ontmoetingsplaats, er komt ook een âechtâ netwerk van Leidse religie-onderzoekers, dat eveneens op 23 september van start gaat.

Lezing door Willem T. Cavanaugh

De eerste bijeenkomst begint met een lezing van prof.dr. William T. Cavanaugh, hoogleraar Theologie aan DePaul University in Chicago. De
titel is Religion as a Political Category: Implications for Religious Studies. Cavanaugh studeerde in de Verenigde Staten aan niet de minste universiteiten: de University of Notre Dame, Cambridge University en Duke University. Hij schreef vijf boeken. Het meest recente is The Myth of Religious Violence: Secular Ideology and the Roots of Modern Conflict (Oxford University Press, 2009).

Netwerken islam en boeddhisme

Â

Netwerken, virtueel en anderszins, zijn er aan de Leidse universiteit al op de gebieden islam (LUCIS) en boeddhisme.

Â

(19 september 2010/Corine Hendriks)