Vrije Universiteit Amsterdam

Beeldvorming met behulp van bioluminescentie in glioblastoma


* Startdatum: 23-09-2010


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Bioluminescence imaging in glioblastoma: monitoring of biological processes and novel therapeutics


* Spreker: C.E. Badr


* Promotor: prof.dr. W.P. Vandertop


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Christian Badr beschrijft in zijn promotieonderzoek nieuwe mogelijkheden om met bestaande moleculaire beeldvormingtechnieken zowel biologische processen in de meest kwaadaardige vorm van hersentumoren te onderzoeken als het identificeren van nieuwe therapeutica tegen deze hersentumoren.

Het toepassen van moleculaire beeldvormende technieken in de moleculaire biologie begon ongeveer twintig jaar geleden. Deze technieken hebben sindsdien geleid tot zowel nieuwe inzichten in verschillende biologische processen als de ontwikkeling van nieuwe diagnostische methoden en nieuwe therapeutica. Badr karakteriseerde en optimaliseerde in detail het luciferase enzym (Gluc) afkomstig van roeipootkreeftjes (Gaussia Princeps). Hierna gebruikte hij Gluc om verschillende biologische processen te bestuderen en nieuwe therapeutica te ontwikkelen tegen glioblastoma, de meest kwaadaardige vorm van hersentumoren.

Badr maakte gebruik van de unieke natuurlijke eigenschappen van Gluc om cellulaire en fysiologische processen te bestuderen zoals stress op het endoplasmatische reticulum (netwerk van membranen dat gelegen is in het cytoplasma van een cel) en het transport van eiwitten via de secretoire route. Door het meten van het gesecreteerde Gluc in bloed of urinemonsters is het mogelijk om verschillende biologische processen zoals tumorgroei en therapierespons te meten. Ook is het mogelijk om te kijken naar het lot van in muizen getransplanteerde stamcellen. Hij gebruikte Gluc verder als een reporter om de activiteit van de transcriptiefactor NF'B te meten. Met behulp van deze Glucreporter is het mogelijk om tumorspecifieke gentherapie toe te passen, die leidt tot celdood in zowel glioblastomen als andere tumorcellijnen.

Tenslotte ontwikkelde Badr met Gluc een bioluminiscentie systeem om op grote schaal middelen te identificeren met glioblastoma dodende capaciteit. Een van deze geteste middelen was een glycoside genaamd, Lanatoside C, die zowel glioblastomen cellijnen als primaire glioblastome gevoelig kan maken voor TRAIL-genduceerde celdood door een non-apoptotisch mechanisme.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam