Rijksvoorlichtingsdienst

Uitreiking Eremedaille in de Huisorde van Oranje

Hare Majesteit de Koningin heeft woensdag 22 september op Paleis Huis ten Bosch de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap in de Huisorde van Oranje uitgereikt aan de heer F. Brüggen. De eremedaille wordt toegekend aan personen met uitzonderlijke verdiensten op de terreinen van kunst en wetenschap.

Frans Brüggen studeerde dwarsfluit en blokfluit aan het Amsterdams Muzieklyceum en musicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij trad op als blokfluitist, als solist en in ensembles. In de jaren zestig en zeventig speelde hij een grote rol bij de ontwikkeling van de blokfluitmuziek.

Als dirigent maakte hij naam met het door hem in 1981 opgerichte Orkest van de Achttiende Eeuw. Met dit orkest maakte hij plaat- en CD-opnamen van werken van onder anderen Bach, Beethoven, Rameau en Haydn. Hierbij richt hij zich er op de werken zo authentiek mogelijk uit te voeren, onder andere door gebruik te maken van de orkestbezetting en instrumenten (of exacte kopieën daarvan) uit de tijd van de componist. De heer Brüggen heeft (internationale) prijzen voor zijn werk ontvangen.

De heer Brüggen heeft in 1985 het eerste Koninginnedagconcert gegeven. Sindsdien is dit een jaarlijkse traditie in Paleis Noordeinde.