Raad van State


Persagenda

maandag 20 september 2010

10.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Gemert-Bakel heeft verleend voor een nieuwe nertsenhouderij in Elsendorp. De vergunning maakt het mogelijk bijna 18.000 nertsen te houden op een locatie waar eerder een melkveehouderij was gevestigd. De Stichting Bont voor Dieren en twee omwonenden komen in beroep tegen deze vergunning bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor geluidsoverlast. Volgens hen worden de geluidsvoorschriften al regelmatig overtreden, vooral als het de nachtelijke geluidsnormen betreft. Ook betwijfelen de stichting en de omwonenden of kan worden voldaan aan de luchtkwaliteitseisen. De Raad van State heeft zich in april 2009 al eerder uitgesproken over deze vergunning. Die uitspraak met zaaknummer 200802417/1 is te lezen op deze site. Naar aanleiding van die uitspraak moest het gemeentebestuur een nieuw besluit nemen. Dat besluit staat in deze procedure centraal. (zaaknummer 201000284/1)

10.30 uur

Zitting over de weigering door de minister voor Wonen, Wijken en Integratie om Woningstichting De Veste uit Ommen toestemming te geven uit het bestel van woningcorporaties te stappen. De stichting werkt sinds 1963 binnen dit bestel en zet zich uitsluitend in op het gebied van volkshuisvesting. In de Woningwet zijn regels opgenomen waar woningcorporaties binnen het bestel aan moeten voldoen. Volgens De Veste leiden die regels ertoe dat zij haar bedrijf niet naar eigen inzicht kan exploiteren. Zo zou de stichting belastingvoordeel mislopen waardoor inbreuk wordt gemaakt op de eigendommen van de stichting. Dit zou het volkshuisvestingsbelang schaden, aldus De Veste. Volgens de minister staat de Woningwet niet toe dat een bedrijf het bestel van woningcorporaties verlaat, zodat hij de toestemming wel moest weigeren. De rechtbank Zwolle-Lelystad oordeelde in januari van dit jaar dat de Woningwet weliswaar geen specifieke regels bevat voor een situatie waarbij een woningcorporatie verzoekt om uit het bestel te treden, maar dat dit niet betekent dat uittreding onmogelijk is. Naar het oordeel van de rechtbank heeft de minister na afweging van alle betrokken belangen echter toch kunnen besluiten de toestemming te weigeren. Zowel De Veste als de minister kan zich niet vinden in de uitspraak van de rechtbank en komen daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Veste blijft bij haar standpunt dat haar verzoek om uittreding uit het corporatiebestel ten onrechte is afgewezen, terwijl de minister vindt dat uit de wet volgt dat uittreding onmogelijk is. Zo bepaalt de wet dat een woningcorporatie moet worden ontbonden als zij uit het bestel treedt en dat haar woningvoorraad vervolgens over de overige corporaties moet worden verdeeld, aldus de minister. Van een eenmaal 'toegelaten' woningcorporatie mag volgens de minister een blijvende inzet worden gevraagd om de woningvoorraad te versterken. (zaaknummer 201002155/1)

10.45 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Winterswijk van het bestemmingsplan 'Landgoed Den Es'. Op verzoek van een particulier heeft de gemeente Winterswijk een plan opgesteld voor de ontwikkeling van een nieuw landgoed aan de Vosseveldseweg. De landbouwgrond zal worden omgevormd tot bos en natuur en er zal een landhuis worden gebouwd. Twee inwoners uit Winterswijk zijn het niet eens met dit plan en komen daarom in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat het landgoed de open es zal aantasten. Bovendien betwijfelen zij of de nieuw aan te leggen natuur wel zo waardevol is, vergeleken bij het bestaande, open landschap. Ook vinden zij dat een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet noodzakelijk is, omdat het landgoed op 500 meter ligt van het beschermde natuurgebied Willink Weust en Heksenbos. Ten slotte vinden zij dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de gevolgen van het plan voor de flora en fauna in het gebied. (zaaknummer 200910306/1)

11.30 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Olst Wijhe heeft verleend aan de Deventer Luchtvaartclub Modelvliegsport voor het vliegen met ongemotoriseerde en gemotoriseerde modelvliegtuigen. De club is in het bezit van een milieuvergunning, maar omdat het bestemmingsplan het vliegen met vliegtuigjes niet toestaat, is ook vrijstelling nodig. Volgens een omwonende is modelvliegsport op deze plek in strijd met het provinciale beleid. Verder voert hij aan dat hij geluidsoverlast ondervindt van de motorvliegtuigjes, zodat het gemeentebestuur volgens hem geen vrijstelling van het plan had mogen verlenen. De rechtbank Zwolle-Lelystad verklaarde in december 2009 een eerder beroep van de man ongegrond. Tegen die uitspraak komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201001388/1)

13.45 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Neder Betuwe waarbij is bepaald dat er binnen de bebouwde kom van Kesteren niet meer geparkeerd mag worden door vrachtwagens. Het gemeentebestuur heeft dat besloten, omdat de vrachtwagens veel ruimte innemen en bovendien het uiterlijk en aanzien van de gemeente schaden. Een transportbedrijf uit Kesteren is het niet eens met dit besluit. Volgens hem heeft een wethouder toegezegd dat het verbod niet zou gelden voor vrachtwagens van zijn bedrijf. De rechtbank in Arnhem verklaarde in februari 2010 een eerder beroep van het bedrijf niet-ontvankelijk, omdat het had nagelaten om bezwaar in te dienen bij het gemeentebestuur. Tegen die uitspraak komt het in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Op de zitting zal vooral worden ingegaan op de vraag of de rechtbank het beroep terecht niet-ontvankelijk heeft verklaard. (zaaknummer 201001942/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.