Ingezonden persbericht


Reactie salarissen van Goede Doelen

Berghem: Opnieuw is er in de media de terechte aandacht voor de salarissen van de verschillende goede doelen organisaties. In het door RTL Nieuws gehouden onderzoek naar de salarissen is vooral gekeken naar die goede doelen die naast het werven van eigen fondsen ook vanuit de overheid jaarlijks een subsidie bedrag ontvangen.

Op zich juichen wij dergelijke berichtgeving toe. Temeer omdat wij van mening zijn dat geld geschonken voor het ledigen van nood of voor de doelstelling(en) waarvoor de betreffende organisatie staat ook daar besteed dient te worden.

Als dan blijkt dat er naast soms hoge salarissen voor een directeur ook nog belegd wordt in onroerend goed en of aandelen, kan ik mij de verontwaardiging bij de consument heel goed voorstellen.

Echter door deze negatieve berichtgeving, die zoals gezegd gefundeerd gegeven wordt, worden ook de veelal kleinere organisaties in een negatief daglicht gesteld. Organisaties die zonder enige vorm van subsidie of geld van loterijen etc jaarlijks hun werk doen. Die geen personeel in dienst hebben of panden bezitten of beleggen in aandelen. Organisaties waar met vrijwilligers gewerkt wordt om de gestelde doelstelling(en) te halen.

Organisaties die bovendien vaak de fiscale (ANBI) Algemeen Nut Beogende Instelling status bezitten. Juist die kleintjes zijn de dupe. Omdat men volledig draait op vrijwilligers. De vele reacties die gegeven werden hebben veelal dezelfde inhoud. Het niet meer willen helpen van goede doelen. Reden omdat de grote miljoenen organisaties er al zo vaak een potje van gemaakt hebben en onderhevig zijn aan felle kritiek van consument en media.

Nogmaals wij juichen het toe dat dergelijk misstanden aan de kaak gesteld worden. Echter willen wel een lans breken voor de kleintjes die zonder subsidie en betaalde banen directe hulp geven en vaak korte communicatielijnen hebben.

Mark Erwin Vos

Stichting Dierenhulp

www.dierenhulp.nl