TNT bereid tot verlaging aantal ontslagen

20/09/2010 21:16

ABVAKABO FNV

Vandaag vond op het hoofdkantoor van TNT Post een spoedoverleg plaats naar aanleiding van een eisenbrief van de gezamenlijke vakbonden. TNT gaf tijdens de bijeenkomst aan dat de gepresenteerde voorstellen van de bonden een goede basis vormen voor een verlaging van het totaal aantal ontslagen. TNT noemde eerder het aantal van maximaal 4500 gedwongen ontslagen. Vakbond Abvakabo FNV vindt dit aantal onrealistisch.

"Kijkend naar de voorgestelde plannen van TNT, verwachten we dat het genoemde maximale aantal van 4500 ontslagen nog hoger ligt", aldus Peter Wiechmann, bestuurder Abvakabo FNV. "En al zou dit aantal wel kloppen, dat praten we nog over een ongekend en onacceptabel massaontslag". De bonden hebben aangegeven dat ze harde afspraken op papier willen over het geleidelijk reorganiseren en het benutten van alle mogelijkheden om de mensen zo lang mogelijk aan het werk te houden. Wiechmann: "Op 7 oktober vindt er weer overleg plaats en dan zal moeten blijken of TNT echt in wilt gaan op onze eisen. Zo niet, dan volgen er acties."

Abvakabo FNV erkent dat forse kostenbesparingen bij TNT noodzakelijk zijn. Daarom hebben de vakbonden samen met de leden maatregelen opgesteld die het leed voor de medewerkers zoveel mogelijk moeten beperken. De geëiste maatregelen houden onder andere in dat TNT niet langer werk moet uitbesteden, geen uitzendkrachten of tijdelijke werknemers mag aannemen, als dit werk ook door het huidige personeel kan worden opgevuld en geleidelijker reorganiseert. Alles om te voorkomen dat straks duizenden mensen gedwongen ontslag krijgen.

Over Abvakabo FNV

Abvakabo FNV is de grootste vakbond in de publieke sector met meer dan 350.000 leden. De bond zet zich in voor de belangen van werknemers in diverse beroepsgroepen in de sectoren zorg, welzijn, overheid, nuts, post en telecom.