MBO raad

Onderzoek naar beroepsvereisten taal, rekenen, wiskunde

20-09-2010 - Taal, rekenen en wiskunde zijn nodig in de verschillend technische beroepen. Niet voor niets zijn de eisen hieraan in het vakonderwijs geïntegreerd. Maar wat is nu werkelijk relevant voor studenten? Wat moeten ze vanuit de kwalificatiedossiers nu écht kennen? Kenteq nodigt docenten uit om deel te nemen aan een onderzoek naar de beroepsvereisten taal, rekenen en wiskunde.

Nu het raamwerk Nederlands en rekenen wordt ingewisseld voor het referentieniveau Meijerink veranderen de eisen. Door alleen het referentiekader als basis te gebruiken, mist de toegepaste informatie over taal en rekenen die de raamwerken wel boden. In een onderzoek wil Kenteq samen met docenten tot een overzicht van relevante onderdelen komen. Dat is belangrijk, omdat de referentieniveaus - 2F voor mbo-niveau 1, 2 en 3 en 3F voor mbo-niveau 4 - gelden voor alle studenten die vanaf augustus 2010 met een mbo-opleiding zijn gestart .

Help met uw deskundigheid uzelf en uw mede-docenten aan een goed overzicht van wat studenten op het gebied van taal en rekenen moeten kennen. De volgende gebieden komen aan bod:

* elektrotechnische industriële producten en systemen
* machinebouw mechatronica

* fijnmechanische techniek

* metaalbewerken

* installeren

* gasturbines

* onderhoud- en verbouwbedrijf

Elk gebied kent een eigen projectteam dat bestaat uit één taal- en rekendocent en twee vakdocenten die gespecialiseerd zijn op het betreffende gebied. Als deelnemende docent ontvangt u een vacatievergoeding.

Om deel te kunnen nemen aan het onderzoek, moet u als docent voldoen aan de volgende criteria:

* materiedeskundig op het gebied van het te beoordelen kwalificatiedossier

* actief betrokken bij projecten voor competentiegericht onderwijs
* 3 of meer jaar werkervaring in het onderwijs
* bereid om binnen een gestelde termijn te reageren op enquêtes/vragen over een kwalificatie

* bereid om actief deel te nemen aan het onderzoek

Voorafgaand aan de start van het onderzoek vindt een informatiebijeenkomst plaats. Deze bijeenkomst wordt gehouden op donderdag 30 september 2010 van 9.30 tot 15.30 uur bij Kenteq in Hilversum. Hierin wordt door externe bureaus uitgelegd wat het verschil is tussen het raamwerk (oude niveau), het referentieniveau Meijerink (nieuwe niveau) en de beroepsvereisten (gewenste niveau) voor het vaststellen van het niveau van taal, rekenen en wiskunde.

Meer informatie en aanmelden
Neem contact op met Noor Freericks bij de MBO Raad, n.freericks@mboraad.nl of (0348) 753525 of
06-27874391. Geef bij uw aanmelding aan of u taal-, reken- of vakdocent bent en op welk vakgebied uw expertise ligt.

Bron/Auteur: Webredactie