Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, september 2010

Pleidooi voor sierlijke architectuur met oog voor lokale wensen

Architect Wilfried van Winden kreeg dit voorjaar in één klap internationale bekendheid door de opening van het door hem ontworpen Inntel-hotel naast het station in Zaandam. Dit luxe hotel waarvan de gevel is opgetrokken uit zeventig gestapelde Zaanse huisjes, refereert aan de geschiedenis van de streek. Het verbinden van heden en verleden, traditie en vernieuwing, high en low culture, Oost en West, vormt de rode draad door Van Windens werk. Fusion (samensmelting) noemt hij zijn manier van ontwerpen. In het boek 'Fusion' licht hij deze ontwerphouding toe.

Fusion
Pleidooi voor een sierlijke architectuur in een open samenleving Wilfried van Winden
ISBN 9789085068280 | Hardcover, linnen band | 92 pagina's ¤ 17,95
uitgave van SUN architecture
> Meer informatie

In dit essay pleit Wilfried van Winden voor architectonische diversiteit. 'Het Ene bestaat niet' (Alain Badiou) is het motto van zijn pleidooi voor een architectuur van de open geest. Van Winden is van mening dat door een open houding ontwerpen ontstaan die voldoen aan specifieke culturele en lokale wensen. Daarbij krijgen sierlijke architectuur en het ornament in zijn ontwerpen bijzondere aandacht. In dit zeer toegankelijk geschreven boek vindt de lezer tientallen kleurenafbeeldingen van - voornamelijk twintigste-eeuwse - ontwerpen die het pleidooi illustreren.

Over de auteur
Wilfried van Winden is architect en eigenaar van het bureau WAM architecten dat hij begin 2009 oprichtte. Van 1985 tot en met 2008 was hij mede-eigenaar van het bureau Molenaar & Van Winden architecten. Van Windens werk wordt gekenmerkt door een combinatie van ernst en plezier. Actuele projecten van WAM architecten zijn onder meer de Kaisertoren met herenhuizen naast de Sterrewacht in Leiden, het woningbouwproject de Oriënt in Den Haag en de Ambassade van Saoedi-Arabië in Den Haag.

Boekpresentatie
>

Dit boek is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Fonds BKVB.