Aftrap voor nieuwe opleiding wegenbouw

20/09/2010 16:45

FVB / FFC

Antwerps Schepen Voorhamme en wegenbouwsector geven aftrap voor nieuwe opleiding wegenbouw

Op 20 september 2010 gaven Antwerpse Schepen Voorhamme en de wegenbouwsector in aanwezigheid van een medewerker van Minister Muyters de aftrap voor een nieuwe opleiding wegenbouw in de Antwerpse school Don Bosco Werk en Leren. De opleiding is een mooi staaltje van synergie tussen onderwijs en het bedrijfsleven op initiatief van het Antwerpse Talentenwerf.

Geschoolde wegenbouwers zijn broodnodig om de huidige en toekomstige infrastructuurwerken in de regio Antwerpen uit te voeren. Denk aan de geplande heraanleg van het Eilandje en de Scheldekaaien in Antwerpen, het Masterplan 2020, de herstellingswerken aan de autowegen, etc. Wegenbouwbedrijven zijn bovendien voortdurend op zoek naar jonge werkkrachten om de vergrijzende sector de nodige zuurstof te geven.

Om vraag en aanbod af te stemmen tussen de arbeidsmarkt, het bedrijfsleven en het onderwijs zet de stad Antwerpen steeds meer sectorale netwerken op. Talentenwerf is een samenwerkingsverband tussen de VDAB, het Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid (FVB), het bouwonderwijs en de Stad Antwerpen met als doel de bouwvacatures in de regio Antwerpen - Boom gecoördineerd in te vullen. In dat perspectief bracht Talentenwerf de Antwerpse school Don Bosco Werken en Leren en de wegenbouwsector rond de tafel.

Het resultaat: op 4 oktober start een nieuwe opleiding wegenbouw voor jongeren tussen 18-25 jaar. Ze zullen deeltijds op een opleidingswerf van de school, en deeltijds op de werf van een bouwbedrijf, het beroep van wegenbouwer aangeleerd krijgen. In het voorjaar 2011 kunnen de jongeren aan de slag als wegenbouwer.

'We zijn heel blij dat we deze opleiding kunnen organiseren', zo stellen Johan Jacquemin, coördinator van Don Bosco Werken en Leren, en Frans Matthyssen, voorzitter van het Don Bosco Onderwijscentrum. 'Zonder de medewerking van een heleboel partners zouden we dit nooit kunnen realiseren: de wegenbouwbedrijven leveren hun expertise, materiaal en deeltijdse werkplekken. Umicore stelt een terrein ter beschikking waarop de leerlingen kunnen oefenen. Talentenwerf, het job- en opleidingspunt voor de bouw, ontwikkelde mee de opleiding en verzorgt de samenwerking met de VDAB en het FVB, het opleidingsfonds van de bouwsector.'

'We hopen dat dit een succes wordt,' zo meent ook Geert Verscheure, gedelegeerd bestuurder van de wegenbouwfirma VBG en voorzitter van Vlawebo Antwerpen. 'In de wegenbouw is 45% van de arbeiders ouder dan 45. Minder dan 10% zijn jonger dan 25. We hebben echt nood aan jongeren die de handen uit de mouwen willen steken. Een degelijke opleiding is een extra troef. De betrokken wegenbouwbedrijven hebben opgelijst welke vaardigheden de jongeren aangeleerd moeten krijgen. Bij gebrek aan een leerkracht met de nodige praktijkervaring hebben we de instructeur zelf gecoacht en opgeleid. We verwachten dat deze inspanningen hun vruchten zullen afwerpen.'

Na het eerste jaar, hoopt de school de capaciteit van de opleiding wegenbouw te kunnen verdubbelen. De inschrijvingen voor het schooljaar 2010-2011 liepen zeer vlot, de 12 vrije opleidingsplaatsen waren in een mum van tijd ingevuld.

Meer info?

Kathleen Mostien (www.talentenwerf.be), 0473/64 64 87 of via kathleen.mostien@talentenwerf.be

Karl van Reeth (www.donboscowilrijk.be), 0486/07 10 75 of karl.vanreeth@cdowilrijk.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel