Ingezonden persbericht


Trendwatcher Adjiedj Bakas voorziet groei van Hutspotgod en Groene God en einde Katholicisme

"De Groene Kerk wordt de grootste ter wereld en de neergang van Rome is onstuitbaar."

"De Katholieke kerk is het volgende slachtoffer van de emancipatie van burgers die ertoe leidt dat zij zich afwenden van autoriteiten van welke aard dan ook," zegt trendwatcher Adjiedj Bakas bij de lancering van zijn nieuwste boek The Future of Faith. Hij schreef dit boek samen met publicist Minne Buwalda. Ze brengen de wereldwijde megatrends op het gebied van ethiek, spiritualiteit en religie in kaart in dit veelkleurige en rijk geïllustreerde boek in de vorm van een luxe pocket die zowel in druk als op de Ipad van Apple verschijnt.

"We gaan steeds meer freelance katholieken zien de komende tijd," zegt Bakas. "Dat zijn mensen die zich afwenden van de oude religieuze autoriteiten, maar die wel katholieke rituelen en voor hen waardevolle katholieke cultuuruitingen meenemen en een plek geven in hun eigen leven, bijvoorbeeld door een huisaltaar op te richten met beelden van Maria, maar Boeddha kan er ook bij en een foto van een overleden voorouder ook. Het geloof in reïncarnatie past daar ook goed in. Zo ontstaat een hybride en mystieke, post-Christelijke spirituele vorm die past bij de moderne tijd en de leefstijl van de mensen nu." Volgens Bakas vormen de freelance katholieken een voorhoede in wat hij de Hutspotgod noemt, "een spirituele mengvorm van God die iedereen op eigen manier kan invullen en aankleden, tailormade dus. De grootste vernieuwing van het Christendom komt vanuit de multiculturele supermachten Brazilië en de VS. Dit nieuwe, persoonlijke, geïndividualiseerde en multiculturele Chr istendom neemt de plaats in van oude zuilen. De eerste oude zuil die erodeert is de RK-kerk, de protestanten volgen. Evangelicalen hebben de wind in de zeilen."

Bakas ziet de Hutspotgod als de volgende stap in de evolutiefase van het Ietsisme. "Velen geloven wel dat er iets is tussen hemel en aarde. Dat was tot nu toe vrijblijvend, maar het krijgt steeds meer vorm en het is ook politiek. Niet alleen de autoriteit van oude religieuze structuren en autoriteiten kraakt, maar ook die van bestuurders. De monarchie wordt minder populair, ook al zeggende mensen dat nog niet zo in opiniepeilingen, de onderstroom is er. Zowel Fortuyn als Wilders komen uit de groep van freelance katholieken, die de autoriteit van monarchie en oude bestuurders met succes uithollen. En dat is geen toeval."

Volgens Bakas en Buwalda krijgt de Hutspotgod de Groene God als belangrijkste rivaal. Buwalda: "Het geloof in de menselijke oorzaak van Klimaatsverandering is feitelijk een nieuwe uitingsvorm van de oude natuurgodsdiensten. En de oproep tot energiezuinigheid is een nieuwe uitingsvorm van het oude Calvinisme. Tegelijkertijd nemen amateur-astronomie en astrologie in belang toe en gaan mensen zonnevlekken, gedrag van planeten en wat dies meer zij bestuderen om tot eigen verklaringen voor klimaatsverandering te komen. De verschillende stromingen bestrijden elkaar met en felheid die doet denken aan de Inquisitietijden".

Bakas: "Diezelfde felheid zie je ook als het gaat om de positie van de Islam in ons land. Stel dit onderwerp aan de orde op welk verjaardagsfeestje of welk oploopje dan ook en binnen de kortste keren staan mensen met verhitte koppen tegenover elkaar. Deze splijtzwam gaat de komende jaren nog veel vriendschappen opbreken."

Maar wat er in ons land gebeurt op dit gebied is onderdeel van wat er wereldwijd ana de hand is. Bakas: "Snelle economische groeiers, zoals Brazilië, Turkije, Indonesië, Maleisië en China zijn ook de landen met een sterk religieus reveil. Die landen, waar Nederland veel zaken mee doet, worden de komende decennia dan ook een stuk minder seculier. Dat zie je al aan de nieuwe Turkse grondwet die het einde van Ataturks erfenis betekent. Zelfs in communistisch en officieel atheïstisch China noemt de meerderheid van de bevolking zichzelf alweer Boeddhistisch of Taoïstisch".

Ook ethiek is terug van weggeweest. De auteurs stellen dat een forse ethische herbronning en herijking van het kapitalisme onvermijdelijk is. Samengevat de trends uit het boek op het gebied van ethiek, moraal, spiritualiteit en religie:

IN UIT

Hutspotgod Monotheïsme en monogamie

Celibaat onder paragnosten en helderzienden Seks met priesters

Freelance katholiek Paus Benedictus XVI

Santiago de Compostella Zondags kerkbezoek

Consult van een Sjamaan Moskee op Ground Zero

Mayakalender en Mayahoroscoop Vrijzinnig protestantisme

2012 Mohammed afbeelden

Thilo Sarrazin Job Cohen

Mariabeelden Religieuze autoriteiten

Bijbelstudie (vooral Boek Openbaringen) Individualisme

Christelijke thrillers in stijl van Dan Brown Calvinisme

Suikerfeest Lieve moslims (Ahmadiyyas, Soefi's)

Kabbala Joden

Hamas Israel

Wijze Koopman Hebzucht

E-mam Ataturk

Mediteren Onze Vader

Groene God en Groene Kerk Al Gore

Overspelige vrouwen naar vleesetende mieren Overspelige vrouwen stenigen

Hindoegoeden Lakshmi, Shiva en Ganesh Oude Testament

Deeltjesversneller in CERN Angst voor Zwart Gat

Amuletten en polsbandjes Somalië

Economie van het Geluk Saoedi-Arabië

Leven in stijl van The Secret Obama-mania: toch geen Messias

Lachmed (=vrolijke moslim) Koranja (= ranja voor moslimkindjes)

Spirituele tattoos Talitubbies (=Afghaanse versie Teletubbies)

TV-dominee Hamasturberen (=geilen op aanslagen)

Chrislam Saoedische onderzeeboot 'Submission'

Nieuwe biersoort: Arabier Iran

Huisaltaar: post-Christelijk en van eigen design Boerka

Wonen en werken in een kerk VN Verklaring voor de Rechten van de Mens

Reli-ringtones op je mobiel Pakistan

Ondergangsporno Dubai

Recombinatie van drugs, trance en religieuze ervaring Het Varken

Sterren kijken en Amateur-astronomie Roma

Spiritisme en voorouderverering Atheïsme

Boeddha Strikte scheiding Kerk+Staat

Reïncarnatie, Mystiek en Ietsisme Gelijke Behandeling




Ingezonden persbericht