Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

7 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200901158/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 22 september 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Uitbreidingsplan Nuenen-West') Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord Brabant van het bestemmingsplan 'Uitbreidingsplan Nuenen-West'. Het plan maakt een nieuwe woonwijk mogelijk tussen Nuenen en het Dommeldal. Het grotendeels agrarische gebied zal ruimte bieden aan ruim 1.500 woningen en aan scholen, wegen en een wijk- en buurtcentrum. Diverse omwonenden, een hoveniersbedrijf en de Brabantse Milieufederatie verzetten zich tegen deze ontwikkeling en zijn daarom tegen de provinciale goedkeuring van het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een hoveniersbedrijf is het niet eens met de woningbouwplannen voor de Dubbestraat, omdat het een nevenvestiging zal moeten opofferen om de woningen mogelijk te maken. Daarnaast heeft het provinciebestuur goedkeuring onthouden aan de hoofdvestiging van het hoveniersbedrijf aan de Boord. Ook tegen die beslissing komt het bedrijf in beroep. Verder verzet een aantal bewoners van de Opwettenseweg zich tegen het opheffen van een parkeerterreintje tegenover hun woningen. Zij vrezen dat zij hun auto niet meer kunnen parkeren wanneer de nieuwbouw is gerealiseerd. Ook zijn zij het niet eens met de keuze van de gemeente om een deel van de nieuwe woningen via hun straat te ontsluiten. De Brabantse Milieufederatie en de stichting Middengebied vinden dat de gemeente de gebieden ten noorden van de Europalaan en ten zuiden van de Boord niet zou moeten bebouwen vanwege de landschappelijke kwaliteiten van het gebied. Ook pleiten zij voor een fasering van de woningbouw omdat hiermee de natuurwaarden beter beschermd kunnen worden. Bovendien is er volgens hen niet direct behoefte aan alle woningen. De Raad van State heeft alle bezwaren op 3 augustus jl. op zitting behandeld.
2. 200907051/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 22 september 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Overijssel
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Olst' van de gemeente Olst-Wijhe) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van het bestemmingsplan 'Olst' van de gemeente Olst-Wijhe. Het plan regelt de bestaande situatie in het dorp Olst. Het gebied 'Het Polletje' dat deel uitmaakte van het ontwerpbestemmingsplan is niet in het uiteindelijke bestemmingsplan opgenomen. Een vriesbedrijf dat is gevestigd aan de Industrieweg, is het daar niet mee eens. Volgens het bedrijf ontstaat op deze manier grote onzekerheid of de gemeente dit gebied in de toekomst wil gebruiken voor woningbouw. Omdat het gebied naast de Industrieweg ligt, is het antwoord op die vraag van groot belang voor de bedrijfsvoering en ontwikkelingsmogelijkheden van het bedrijf. Daarom is het bedrijf tegen de goedkeuring van het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 16 augustus jl. op zitting behandeld.
3. 200909335/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 22 september 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Flora- en Faunawet
inhoudsindicatie:

(Ontheffing voor groothandel in Nieuwerbrug voor zogenoemde zwanendriften) Uitspraak over de ontheffing die de minister van LNV op grond van de Flora- en Faunawet heeft verleend aan een groothandel in kleinwild, veerwild, veren en donshuiden in Nieuwerbrug voor het houden van zogenoemde zwanendriften. Een zwanendrift is een traditionele extensieve vorm van dierenhouderij en is een recht dat nog uit de middeleeuwen stamt. De eigenaar laat knobbelzwanen in het veld los en haalt ze in het najaar weer, met hun nakomelingen, binnen. Dit levert de eigenaar dons, vlees en levende dieren op voor de handel. De knobbelzwaan is een beschermde inheemse diersoort. Om de wilde knobbelzwanen te beschermen en te onderscheiden van zijn eigen knobbelzwanen, moet hij sommige in het wild levende knobbelzwanen storen. Dit is verboden op grond van de Flora- en Faunawet. De minister heeft de groothandel, de enige zwanendrifter in Nederland, nog wel een ontheffing verleend tot 2013. De ontheffing is door de minister verleend ter bescherming van de flora en fauna. De Faunabescherming is van mening dat de minister hem geen ontheffing had mogen verlenen, omdat de ontheffing niet ter bescherming van de flora en fauna zou zijn verleend, maar met het oog op de economische belangen van de groothandel. De Faunabescherming vreest voor het welzijn van de wilde knobbelzwanen. Ook vreest de natuurorganisatie dat de man wilde knobbelzwanen aan de vrije natuur onttrekt en toevoegt aan zijn groep knobbelzwanen. De rechtbank in Amsterdam verklaarde in november 2009 een eerder beroep van de Faunabescherming tegen de ontheffing ongegrond. De Faunabescherming is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 16 augustus jl. op zitting behandeld.
4. 200909788/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 22 september 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Limburg
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Multifunctionele Accommodatie Margraten') Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Margraten van het bestemmingsplan 'Multifunctionele Accommodatie Margraten'. Het bestemmingsplan biedt de mogelijkheid om een nieuwe, multifunctionele accommodatie bij de sporthal 'De Hoven' in de gemeente. Een echtpaar in de buurt is van mening dat het plan niet duidelijk maakt hoe hoog de accommodatie wordt. Volgens de gemeenteraad is daar geen onduidelijkheid over en komt het er op neer dat de nieuwe accommodatie
1.60 meter hoger wordt dan de bestaande sporthal die ruim 8 meter hoog is. De gemeenteraad vindt dat dit past in de stedenbouwkundige structuur van de gemeente. Het echtpaar denkt daar anders over en is tegen de vaststelling van het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 16 augustus jl. op zitting behandeld.
5. 201001621/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 22 september 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor windmolen in Dronrijp) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Menaldumadeel heeft verleend voor het veranderen van een windmolen aan De Alde Mar in Dronrijp. Een bestaande windmolen wordt vervangen door een kleinere molen. Wel mag de molen, naast overdag en in de avond, nu ook in de nacht draaien. Een aantal omwonenden is het hier niet mee eens. Zij klagen al langer bij de gemeente over geluidsoverlast van de windmolen en zien het dan ook niet zitten dat de nieuwe molen ook in de nacht mag draaien. Verder vrezen zij voor onveilige situaties, waaronder kortsluiting. Zij zijn dan ook tegen de gewijzigde vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 29 juli jl. op zitting behandeld.
6. 201001910/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 22 september 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Uitbreiding milieuvergunning Asfaltfabriek Roermond) Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Limburg waarbij het een melding van de Asfaltfabriek Roermond heeft geaccepteerd. De acceptatie komt er op neer dat de asfaltfabriek ook op zaterdag en zondag asfalt mag produceren. De asfaltfabriek heeft al een milieuvergunning om op doordeweekse dagen van 3.30 uur tot 21.00 uur in bedrijf te zijn. Volgens het provinciebestuur zal de bedrijvigheid in het weekend niet leiden tot grotere nadelige gevolgen voor het milieu. Het bedrijf is gevestigd op het Industrieterrein Willem-Alexanderhaven en de geluidsnormen in de milieuvergunning zijn toereikend voor de productie in het weekend, aldus het provinciebestuur. Bewoners van de buurtschap Mijnheerkens hebben bezwaren tegen deze uitbreiding. Zij hebben aangegeven in de weekenden niet in de tuin te kunnen zitten en de ramen niet open te kunnen zetten door het hinderlijke geluid en de geur van bitumen. Ook bevat de uitstoot van het bedrijf kankerverwekkende stoffen, aldus de bewoners. Zij zijn dan ook tegen het besluit van het provinciebestuur in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 29 juli jl. op zitting behandeld.
7. 201002885/1/M2 en 201002656/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 22 september 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor paprikakwekerij in Luttelgeest) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Flevoland heeft verleend aan een paprikakwekerij aan de Kalenbergerweg in Luttelgeest. De vergunning maakt het mogelijk om voor de verwarming van de kassen gebruik te maken van acht warmtekrachtinstallaties. Twee bewoners die tegenover het bedrijf wonen, verzetten zich tegen de vergunning. Volgens hen had het provinciebestuur de vergunning niet mogen verlenen, omdat het opwekken van elektriciteit in de kwekerij in strijd zou zijn met de agrarische bestemming van het perceel. Volgens het provinciebestuur is de hoofdactiviteit echter de paprikateelt en niet het opwekken van elektriciteit, zodat geen sprake is van strijd met het bestemmingsplan. Verder vinden de omwonenden dat in de kwekerij niet de 'best beschikbare technieken' worden gebruikt om de uitstoot van koolstofdioxide en stikstofoxide te regelen. De uitspraak gaat ook over een eerder verzoek van de omwonenden om maatregelen te treffen tegen het bedrijf. De warmtekrachtinstallaties zouden volgens de omwonenden in strijd zijn met de oude milieuvergunning. Het provinciebestuur wees het verzoek van de omwonenden af, omdat de warmtekrachtinstallaties met de nieuwe vergunning juist zijn toegestaan. De omwonenden zijn het met beide besluiten van het provinciebestuur niet eens en zijn daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft beide zaken op 13 augustus jl. op zitting behandeld. pagina: 1