Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 20 september 2010

EDUCATIEF PROJECT PAPIERINDUSTRIE GENOMINEERD ALS BESTE IN EUROPA.

In een twee jarig Europees project, onder de vlag van "Leonardo da Vinci - een leven lang leren" heeft het opleidingscentrum van de Nederlandse papier, - karton en golfkartonbranche, VAPA een educatief pakket ontwikkeld dat inmiddels onder de naam "FOCUS" wereldwijd op de markt is gebracht. Het FOCUS pakket is in 4 talen beschikbaar en bestaat uit meer dan 40 multi media modules. Dit moderne e-learning programma omvat meer dan 3000 videoclips en animaties die het productieproces van pulp, papier, karton, golfkarton en verpakkingen gedetailleerd in beeld brengen. De "FOCUS aanpak" is inmiddels ook door andere branches overgenomen. Het project waarin deze leermiddelen ontwikkeld zijn is uit honderden projecten genomineerd als beste Europese project in 15 jaar Leonardo da Vinci.

VAPA heeft er voor gekozen bij de ontwikkeling van de FOCUS modules voor de papier, karton en verpakkingsindustrie om helemaal uit te gaan van: zien, horen en doen. Het resultaat is een opleidingspakket dat in 4 talen (en binnenkort als 5e taal Zweeds) internationaal vermarkt wordt en in de Nederlandse bedrijfstak gebruikt wordt als basis voor flexibel te plannen opleidingstrajecten. Hiermee loopt de Nederlandse papierindustrie voorop. Peter Lokhorst zegt vol trots: "het is geweldig dat wij als relatief klein Nederlands branche opleidingscentrum de regie hebben mogen voeren over een Europees project dat nu wereldwijd de aandacht trekt." Inmiddels zijn FOCUS licenties verkocht aan bedrijven en scholen in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Engeland en Spanje maar ook in Zuid Afrika, Amerika en recentelijk in China.

"Zien is geloven", zegt VAPA directeur Peter Lokhorst. "Iedereen weet dat het lezen van informatie veel minder beklijft dat het zien of ervaren van bepaalde handelingen." Hij is er van overtuigd dat veel educatieve leermiddelen nog steeds te veel gebaseerd zijn op tekst in plaats van beeld. Zelfs moderne e-learning programma's bestaan vaak uit lappen tekst die op het scherm verschijnen. "Wat is dan de meerwaarde van e-learning?" vraagt Lokhorst zich af.

Met het FOCUS pakket wordt het voor bedrijven steeds makkelijker om de medewerkers flexibel op te leiden. VAPA combineert individuele zelfstudie met korte instructie bijeenkomsten en training on the job. Een aantal fabrieken kiest er voor om de modules uit te breiden met machine specifieke bedieningsinstructies op video. Op deze manier kunnen nieuwe medewerkers zeer snel productief zijn door zelfstandig veel informatie te vergaren zonder afhankelijk te zijn van een collega die alles voor moet doen. Machine gebonden instructies, vakgerichte basiskennis en het borgen van de kennis en ervaring binnen een bedrijf vallen samen door het concept van de FOCUS modules toe te passen op de eigen locale situatie. Daarmee heeft VAPA een "state-of-the-art" opleidingsmodel ontwikkeld dat snel wereldwijd erkenning verkrijgt.

"De nominatie is mooi, zegt Lokhorst, maar we willen natuurlijk de hoofdprijs!" Deze zal eind dit jaar op een grote bijeenkomst in Brussel door de Europese Agentschap worden uitgereikt. Het project van VAPA zal het dan opnemen tegen de genomineerden vanuit de andere EU landen

###



Ingezonden persbericht