Ingezonden persbericht


Stig Andervang wint 350Z Challenge Hellendoorn in BioMCN Gastenauto.

Amsterdam, 20 september 2010

De zware Hellendoorn Rally 2010 finishte op 18 september in Manage 't Oale Spoor in Hellendoorn met de equipe Stig Andervang en André Schoonenwolf op de hoogste trede. 25 jaar na hun overwinning, markeerden zij de 10e rally ooit met een auto op Bio-methanol door de 350Z Challenge te winnen.

De Hellendoorn Rally 2010 was naast dé rallyafspraak van het jaar ook de 10e rally in de geschiedenis van de Nederlandse rallysport waar bio-methanol als brandstof is toegestaan voor de 350Z Challenge. Om deze gelegenheid te markeren nodigde BioMCN/GUTTS en Bas Koeten Racing Stig Andervang en André Schoonenwolf uit de officiële gastenauto van de 350Z Challenge te besturen.

Voorafgaand aan de rally werd een korte test op Zandvoort georganiseerd om Stig kennis te laten maken met de auto. De 300pk sterke achterwielaandrijver was al snel bekend terrein voor de Zweedse gastrijder, die de auto flink bij de kladden pakte. Na een goede verkenning, waar de Andervang/Schoonenwolf de draad oppakten alsof ze vorige week nog samen in de auto zaten, startte de rally op de vrijdagavond in het donker. De eerste set proeven werden afgewerkt op slechts enkele seconden achter de gevestigde namen in de 350Z Challenge. Stig had nog enkele wensen voor de auto; bandenkeuze was kritiek in de snel wisselende omstandigheid als ook de rijhoogte van de auto. Het team van Bas Koeten Racing paste de auto tijdens de enige service op de vrijdag snel aan en daarna volgde een reeks van 3 KP overwinningen op de vrijdagavond en de leiding in de 350Z Challenge.

Zaterdagochtend in het daglicht en een doorbrekend zonnetje gingen Andervang/Schoonewolf er eens goed voor zitten en wonnen op zaterdag alle proeven die de organisatie voor de deelnemers had uitgezet. De proeven waren op sommige plekken zwaar voor de laag liggende tweewielaangedreven Nissan 350Z FlexFuel en Stig kwam zelf enkele malen vast te zitten; "de proeven waren zo slecht op sommige plekken, dat ik er niet doorheen kwam. Gelukkig zijn de fans in Hellendoorn in 25 jaar niet veranderd en waren we snel weer onderweg".

De Nissan 350Z FlexFuel werd door de Zweedse meester hard en dwars over de proeven gestuurd en kwam met lichte cosmetische schade winnend over het finishpodium rollen. 25 jaar na de overwinning doen Andervang/Schoonenwolf het weer....ze winnen hun klasse in de Hellendoorn Rally! Stig Andervang: "Het was fantastisch weer terug te zijn na al die tijd, het is 16 jaar geleden dat ik een rally reed, maar alle reflexen zijn er nog. De auto is geweldig en genot om te rijden, Bas Koeten Racing gaf ons een geweldig wapen waar we enorm van hebben genoten. Het mooiste is toch wel dat ik me verbaasde over de bio-methanol. BioMCN en GUTTS zijn pioniers, ik reed in een auto met 300pk die, dankzij de bio-methanol, een lagere CO2 uitstoot heeft dan een Toyota Prius. Onvoorstelbaar"!

Hellendoorn 2010, een prachtige overwinning van een legendarische equipe, gaaf voor de sport, gaaf voor de historie, gaaf voor het milieu en gaaf voor alle fans langs de proeven.