Evangelische Omroep

Nr.200
Hilversum, vrijdag 17 september 2010

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 38

Ingang Oost, maandag 20 september, 19.30 uur, Nederland 1 Meneer Blotenburg heeft een val van drie meter hoogte gemaakt en is hierbij op zijn rug terechtgekomen. De Ambulancedienst brengt mevrouw Jansen naar de Spoedeisende Hulp van het Meander Medisch Centrum, locatie Lichtenberg in Amersfoort. Zij is nogal ongelukkig van haar fiets gestapt. Op de Spoedeisende Hulp meldt zich Rogier Miltenburg, hij heeft last van een rood en pijnlijk been en is bang voor trombose.

Onverwacht Bezoek, maandag 20 september, 22.12 uur, Nederland 1 Wendy van den Broek groeide op in een gezin dat veel problemen kende. Ze voelde zich vaak eenzaam en buitengesloten, waar verandering in kwam toen ze uit huis werd geplaatst en bij vrienden mocht wonen. In die tijd werd haar belangstelling gewekt door Ronnie Heijboer die in de jungle van Borneo een kinderdorp bouwt voor wel duizend verwaarloosde kinderen, The living waters village.

Wendy, die altijd dol op kinderen is geweest besluit haar steentje bij te dragen en vertrekt naar de jungle. Ze is er heel gelukkig en dat geluk kan al helemaal niet op als haar vriend Bangbam haar ten huwelijk vraagt. Haar trouwdag wordt een prachtige dag met heel veel vrienden, maar zonder haar familie. Het maakt Wendy niet veel uit, want ze heeft het idee dat haar familie niet echt veel om haar geeft. Dat heeft ze helemaal mis en als een paar maanden later haar moeder onverwacht voor haar neus staat, beseft Wendy pas hoe veel ze haar dierbaren gemist heeft.

Afslag UMC Utrecht, dinsdag 21 september, 19.30 uur, Nederland 1 In deze aflevering van Afslag UMC Utrecht ontmoeten we Henri Kornet. Hij heeft slokdarmkanker en wordt geopereerd met behulp van een operatierobot. Na de ingreep herstelt Henri Kornet wonderbaarlijk snel. Dat komt onder meer doordat de chirurg geen grote wonden hoefde te maken. In deze aflevering zien we ook de vijfjarige Luca. Hij heeft een afweerstoornis waardoor zijn lichaam niet bestand is tegen bacteriën en schimmels. Daarom moet hij een beenmergtransplantatie ondergaan. We volgen de voorbereiding van de transplantatie die niet zonder risico's is. Bij Ans Brak is een galblaastumor ontdekt. Helaas was deze niet operabel en genezen kan niet meer. Ze wordt nu palliatief behandeld. De pijn in haar buik moet worden onderdrukt met morfine. Om het morfinegebruik te verminderen en haar kwaliteit van leven te verbeteren wordt Ans op de pijnpoli behandeld. De artsen blokkeren een zenuwknoop in haar buik waardoor de pijn vermindert.

In Afslag UMC Utrecht volgen we patiënten en medewerkers in een van de grootste academische ziekenhuizen van ons land, het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Of het nu gaat om een ingewikkelde chirurgische ingreep, een polibezoek of een revalidatietraject, in het UMC Utrecht komen tegenstellingen dicht bij elkaar. De een krijgt er beterschap en geluk, de ander pijn en verdriet. Duizenden medewerkers zijn er dagelijks aan het werk om patiënten te verzorgen, onderzoek te verrichten en om jonge artsen op te leiden. Vanaf 7 september nemen we u gedurende zeven weken mee naar dit grote ziekenhuis. We zijn aanwezig bij bijzondere - en soms levensreddende - operaties en we begeleiden grote en kleine patiënten op de meest uiteenlopende verpleegafdelingen en poliklinieken.

XMIX, woensdag 22 september, 13.55 uur, Nederland 3 De geluidspuiter
Op het schoolplein van de Regenboogschool regent het al dagen, en alleen tijdens het speelkwartier. De kinderen kunnen nu al heel lang niet meer buiten spelen. XMIX komt in actie en gaat op zoek naar de oorzaak van deze natte ellende. Lukt het ze om deze zaak weer op te lossen?

XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

Hoedoejijdat.nu, donderdag 23 september, 24.00 uur, Nederland 2 Gerard en Hilde
Mijn man heeft een burnout en probeert al vijf jaar het huishouden te doen. Hij probeert het heel goed te doen, maar vindt het heel lastig om ergens te beginnen en een bepaalde regelmaat te vinden. Hij denkt dat hij vijf keer per week de badkamer moet schoonmaken, maar dit hoeft natuurlijk niet en het stofzuigen blijft liggen. Hij wordt er heel onrustig van en dat is niet goed voor zijn ziekte en de chaos in zijn hoofd. Kunnen jullie mij en mijn man helpen om rust in ons huis te krijgen?

Herman Wegter heeft deze brief van Hilde ontvangen en gaat deze week bij ze op bezoek. Hij heeft een dvd met tips van een dominee, een coach en een ervaringsdeskundige bij zich. Zij hebben zich gebogen over het probleem van Gerard en Hilde en hopen dat ze het echtpaar met hun tips een stap vooruit kunnen helpen. In de uitzending krijgt Gerard onder andere de opdracht om een trimparcours te lopen. Hier blijkt dat Gerard de lat altijd erg hoog legt. Therapeut René de Boer praat met hem over het op de juiste manier verdelen van je energie. Ondertussen vraagt Mirjam Bouwman op straat aan mensen of zij weten wat een burnout precies is.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 24 september, 14.40 uur, Nederland 3, Z@pp Blij water

Elly vertelt een verhaal over water waar je blij van wordt. Dat water lijkt Dop en Kurk wel wat en ze gaan op zoek. "Daar, een fontein." zegt Dop. "Nee", zegt Kurk. Een man wast zijn auto, Dop neemt een slok uit de emmer sop. "Bah, ik word misselijk, niet blij", zegt hij. Even verder zoeken.

Op een bankje zitten twee heren. Ze lachen! "Ze zijn blij", zegt Dop. Dan zien Dop en Kurk hoe de heren af en toe een slokje nemen uit een glaasje. "Wauw, zij hebben blij water!", zegt Dop. "Ja, een fles vol!", wijst Kurk. Is dit het water waar Elly over vertelde? Dop en Kurk gaan het uitproberen en nemen een slokje... en nog een slokje...en nog één...

De Dorpsdokter, vrijdag 24 september, 19.27 uur, Nederland 1 Guus komt bij dokter Piet, omdat hij zijn been heeft opengehaald bij het werk in de schuur. De wond lijkt wat ontstoken. Rosemarie krijgt mevrouw Buitenhuis-Brandsma op bezoek. De top van een wattenstaafje is losgelaten en in haar oor blijven zitten. Maar er moet nog meer gebeuren. Bij Roelof komt Jalene met schilfertjes bij haar mondhoek. Minder likken en een zalfje moeten de klus klaren.

Dit seizoen lopen we mee met Roelof Moes, Piet Speelman, en Rosemarie Poutsma die in dienst is bij Roelof en Piet. Ze hebben een praktijk in Nijeveen, een landelijk dorp in de provincie Drenthe. Nijeveen heeft ongeveer 3600 inwoners en maakt sinds 1998 deel uit van de gemeente Meppel. De praktijk is op twee locaties, de woonhuizen van Roelof en Piet, maar de patiënten zijn bij alle drie de artsen ingeschreven. In de boerderij van Roelof is ook de apotheek gevestigd. Alle drie hebben bewust gekozen voor een kleinschalige praktijk.

Checkpoint, zaterdag 25 september, 9.30 uur, Nederland 3 De wind raast weer door de haren van de testers in de windtunnel. Je spullen liggen veilig in een dikke kluis, maar kun je een kluis eigenlijk kraken? Wij gaan het testen. Ook de oven bakt een aantal prodcuten lekker bruin. Wat smelt en wat vliegt in brand? En wie heeft de meest groene vingers en daarmee de beste tuinman? De jongens of de meiden?

Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert. Nederland Zingt, zaterdag 25 september, 18.30 uur, Nederland 2 Organist en dirigent André van Vliet is al jaren verbonden met het programma van Nederland Zingt. Vorig jaar vierde hij zijn 25-jarig jubileum als organist. Vele programma's heeft hij gedirigeerd en later heeft hij ook programma's samengesteld voor Nederland Zingt. De beide koren Vox Jubilans en New Voices zullen onder zijn leiding meewerken aan deze opname vanuit de Oude Jeroenskerk in Noordwijk-Binnen.

Rail Away, zaterdag 25 september, 19.55 uur, Nederland 2 Stoom in Cornwall
Documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, waarbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties. Stoomtreinen uit de sobere tijden van de mijnbouw in Cornwall...tegenwoordig is een rit daarmee voor velen het doel van een vakantie. En een uitstapje naar West Somerset levert een stoomreis op over het langste historische trajekt van het land.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 26 september, 9.00 uur, Nederland 1 In deze aflevering is ds. Arie van der Veer op bezoek bij Willem Diepeveen. Als kind wil Willem graag echt vrij zijn. Hij ervaart de kerk als een pakket regels en ziet de kerk als een gebouw waar de mensen depressief naar binnen gaan en nog depressiever naar buiten komen. Op zijn vijftiende besluit hij niet meer naar de kerk te gaan en verruilt hij de kerk voor een leven aan de bar en in de disco, met veel alcohol en harde muziek. Toch gaat hij na een aantal jaar twijfelen. Hij wil vrij zijn, maar voelt zich nog steeds niet vrij. Ds. Arie van der Veer gaat met hem in gesprek over hoe hij tot geloof is gekomen, zijn passie voor motoren en over het verlies van zijn tweejarig dochtertje. Hoe verwerk je dat en hoe maak je je los uit je verleden? Ds. Arie van der Veer houdt verder de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 26 september, 14.45 uur, Nederland 3

Geheim van Timo
In de Bijbel staat: 'Spreek voor hen die weerloos zijn, bescherm het recht van de vertrapten', Spreuken 31.

Timo zit vol vragen. Zijn vriend Barry heeft blauwe plekken, omdat hij van zijn fiets is gevallen. Tenminste, dat vertelt Barry. Maar als Timo een avondje blijft logeren bij Barry, wordt hij midden in de nacht wakker van lawaai. Er wordt geschreeuwd. Wat gebeurt er allemaal in dit huis? En is Barry echt van zijn fiets gevallen?

Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is.

Planet Earth, zondag 26 september, 19.15 uur, Nederland 2 Grotten
Grotten zijn een van de weinige leefomgevingen die niet rechtstreeks door zonlicht worden aangedreven, maar dat betekent niet dat er geen dieren leven. In deze aflevering dringen we door in de mysterieuze, eeuwige duisternis van de onbekende, ondergrondse wereld van grotten, spelonken en tunnels. De Cave of Swallows in Mexico is een verticale schacht van 400 meter diep. Hij is diep genoeg om het hele Empire State Building te verzwelgen, maar toch zijn er maar weinig mensen die van zijn bestaan weten. De Lechuguilla-grot in de Verenigde Staten is 193 kilometer lang en 500 meter diep. Hij bevat holtes die gevuld zijn met heel bijzondere kristallen, waarvan sommige wel zes meter lang zijn. Het is een uniek natuurverschijnsel, maar toch heeft bijna niemand van de naam Lechuguilla gehoord. Blinde grotvissen leven in grotwatervallen, waar ze blijven hangen met microscopische haken die aan hun platte vinnen zitten. Ze zijn tot nog toe nooit eerder gefilmd. De Deer Cave in Borneo is een dagverblijf voor vijf miljoen vleermuizen. Met hun uitwerpselen houden ze een complete dierengemeenschap in leven. Als je op deze gigantische hoop uitwerpselen schijnt, zie je hoe miljoenen glinsterende insecten zich aan de mest te goed doen. Planet Earth daalt af in een nog niet eerder ontdekte wereld, waar we kennismaken met enkele van de vreemdste dieren op aarde. De Texaanse grotsalamander en de grot-engelvissen in Thailand hebben geen ogen en geen pigment. Hun volledige populaties leven in slechts een handjevol grotten.

Retour Uruzgan, zondag 26 september, 21.05 uur, Nederland 2 Welkom thuis
Tweedelige dramaserie over de impact van een militaire missie. Eerste-luitenant Huub Beckers komt na een bermbomincident thuis om zijn collega te begraven. Op het oog lijkt hij onaangedaan. Toch gaat de dagelijkse gang van zaken in de familiebakkerij hem niet zo makkelijk af als hij wil laten blijken. En dan is er dat ongeleide projectiel: journaliste Judith Wezendonk, met haar vragen en beschuldigingen..


---
Noot voor redactie,