IKON

W E E K O V E R Z I C H T

OBA Live op Radio 5
HUMAN en IKON
Maandag 20 t/m vrijdag 24 september 2010
19.00-20.00 uur


* Maandag 20 september
Omroep: HUMAN, presentatie: Theodor Holman

Theodor Holman praat met neuroloog Jeroen Geurts over zijn boek 'Kopstukken': interviews met bekende wetenschappers over hersenen en bewustzijn. Geurts sprak o.a. met Oliver Sachs, Richard Dawkins, Daniel Dennett en de Nederlandse onderzoeker Peter Hagoort.

Wetenschappers komen steeds meer te weten over ons brein, maar kunnen we ooit de gehele menselijke geest begrijpen? Over hersenen, bewustzijn, vrije wil en de plaats van religie in het brein. Jeroen Geurts is als universitair docent verbonden aan het VU medisch centrum.


* Dinsdag 21 september
Omroep: IKON, presentatie: Jurgen Maas

Jurgen Maas ontvangt Patricia Vlasman en praat met haar over haar roman ´In alles eenzaam´, een verhaal over de jeugdreclassering.


* Woensdag 22 september
Omroep: HUMAN, presentatie: Theodor Holman

Hoofdgast is journalist Joeri Boom over de beperkingen van embedded verslaggeving. Boom reisde tussen 2006 en 2010 elf keer naar Afghanistan. Pas toen het hem lukte los van defensie te werken, merkte hij hoe onvolledig zijn beeld van de missie was geweest. Over zijn ervaringen in Uruzgan schreef hij het boek ´Als een nacht met duizend sterren´.


* Donderdag 23 september
Omroep: IKON, presentatie: Paul Rosenmöller

Paul Rosenmöller heeft filmmaker Emile van Rouveroy van Nieuwaal te gast. Zijn nieuwste documentaire ´Rijssens Stille Oorlog´ gaat zaterdag op het Nederlands Filmfestival in première. De van oudsher overwegend streng christelijke bevolking van Rijssen voelt zich in toenemende mate bedreigd door secularisatie en een groeiende groep moslims. Van integratie tussen beide geloofsgroepen is nauwelijks sprake.


* Vrijdag 24 september
Omroep: Human, presentatie: Chris van der Heijden

Chris van der Heijdens hoofdgast is Frans Koenraadt. Met hem een gesprek over straf en behandeling in de rechtspraak. Koenraadt is bijzonder hoogleraar forensische psychologie (Universiteit Utrecht) en werkzaam bij het Willem Pompe Instituut. Hij is gespecialiseerd in pyromanie en doding in gezinsverband (ouderdoding, kinderdoding)

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-20.00 uur, afwisselend verzorgd door HUMAN en IKON. Actuele inhoud: www.obalive.nl OBA Live is ook te zien op themakanaal Spirit 24 en Salto TV. Kijk voor meer informatie en uitzendtijden op www.spirit24.nl resp. www.salto.nl




IKON