Ingezonden persbericht


Persbericht SMART Project Space - Kunstenaarsgesprek Kunstenaars: Tamara Kuselman en Esmé Valk
Datum: maandag 20 september, 19.30 uur
Locatie: kapel

SMART Project Space presenteert een kunstenaarsgesprek met twee veelbelovende kunstenaars: Tamara Kuselman, momenteel artist-in-residence bij SPS, en Esmé Valk, wier tentoonstelling Showcasing Today's Essential van 11 september t/m 24 oktober te zien is. Beide kunstenaars introduceren hun werk, werkwijze en inspiratiebronnen. In het aansluitend gesprek onder leiding van Hilde de Bruijn (Hoofd Tentoonstellingen SPS) wordt nader ingegaan op een aantal overeenkomsten in de praktijk van beide kunstenaars, zoals een gedeelde interesse in performances die samengesmelten met de dagelijkse realiteit, en kunst die draait rondom de choreografie van het lichaam en alledaagse objecten. Het publiek krijgt gelegenheid zich in het gesprek te mengen.

Tamara Kuselman (Buenos Aires, Argentië, 1980, woont en werkt in Barcelona) werkt met tekst, video en performance, variërend van tekstinterventies in publicaties tot performances en video. Ze is met name geïnteresseerd in georkestreerde en vantevoren bepaalde situaties in het dagelijks leven. Haar werk bestaat vaak uit subtiele interventies, met een nadruk op interpersoonlijke communicatie, de onvermijdelijkheid van sommige zaken en de willekeurigheid van besluitvorming. Kuselman werd uit meer dan 100 kandidaten geselecteerd voor het residency programma van SPS, in samenwerking met Hangar Barcelona. Hangar is een centrum voor beeldende kunstproductie, onderzoek en internationale uitwisseling in Barcelona. 2010 is het eerste jaar van een meerjarige samenwerking tussen SMART Project Space en Hangar. De Hangar residency wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Spanje.

Esmé Valk (Nederland, 1977, woont en werkt in Rotterdam) werkt met installaties, video en performance. Zij is gefascineerd door 'sociale choreografie' - de voortdurende beweging van mensen en objecten in interactie met en in reactie op elkaar. Showcasing Today's Essentials bestaat uit een ruimtelijke installatie met beweegbare delen, een choreografie en een videowerk. Het werk gaat in op de relatie tussen de etalage, het theater en avant-garde kunstenaars en is een reflectie op de hedendaagse betekenis en het gebruik van de beeldtaal van het modernisme in de commerciële wereld.

Tijdens de tentoonstellinsopening (vanaf 21.00 uur) op zaterdag 11 september presenteert Tamara Kuselman de performance We all shine on.