Ingezonden persbericht


Aanstaande maandag vindt het eerste regionale Cross Care Café in Naarderheem te Naarden plaats. U kunt zich nog gratis inschrijven op www.izovator.nl.

Dit café wordt georganiseerd door Almere Kennisstad, iZovator, Regionaal Arrangement, PAO en Sigra. Tijdens deze bijeenkomst staat het thema e-health centraal; zorg die door toepassing van ICT beter, toegankelijker en efficiënter zal zijn. E-health biedt de patiënt meer mogelijkheden om zicht en invloed te krijgen op zijn zorgtraject. Het betekent meer zeggenschap bij de (oudere) burger, de patiënt maar geeft ook nieuwe kansen voor de zorgverleners. De zorgsector kan op het gebied van nieuwe informatie- en communicatietechnologieën nog veel bereiken. De regio wil hier zowel op inspelen in de beroepsuitoefening zelf als in het beroepsonderwijs, waar nog geanticipeerd kan worden op de nieuwe ontwikkelingen die met ICT ontstaan.

Tijdens het Cross Care Café wordt het startschot gegeven voor een regionale aanpak van e-health. Met de oprichting van een regionaal platform wordt gestreefd naar een effectief e-health uitvoeringsbeleid waarbij kennis wordt uitgewisseld, projecten voldoende schaal krijgen om een duurzame impact op het zorgbeleid te kunnen krijgen. U wordt geïnformeerd over verschillende lopende cases in de regio, er worden innovatieve projecten belicht en gezamenlijk zal de regionale agenda worden bepaald.⤨

Het programma ziet er als volgt uit:
Dagvoorzitter: Hester Macrander
14.00 uur: Inloop, bezoek Demomarkt
14.30 uur: Opening door Wethouder Boekhoff
14.45 uur: Presentatie 'sense of urgency' door Harry Nienhuis, voorzitter werkgroep E-Health NU en adviseur van de Raad van Bestuur van Menzis 15.05 uur: Inleiding workshops
15.15 uur: Start workshops

Workshop 1:
Implementatie e-health in zorg⤨
Project Naarderheem door Ben Kröse en Marco Wisse: Hoe zorgen we ervoor dat leidinggevenden in de zorg e-health omarmen en implementeren?

Workshop 2:
E-health in het beroepsonderwijs
Hoe kan e-health in het beroepsonderwijs van de zorg worden opgenomen en voldoende aandacht krijgen? Door Rob Doms (InHolland) en Leo Versteeg (Amsta).

Workshop 3:
Positieve houding medewerkers t.o.v. e-health
Project 'De Verzilvering' door Maria Zaal: Hoe zorgen we ervoor dat medewerkers in de zorg positief tegenover e-health staan?

16.00 uur: Pauze
16.30 uur: Discussie met panel. Bestuurlijke benadering/Regionale samenwerking met Wethouder Boekhoff, Jeroen Crasborn (Agis), Walter Hoogland (UVA) 17.30 uur: Borrel

Bijwonen Cross Care Café
U kunt zich op de website http://www.izovator.nl kosteloos aanmelden voor het Cross Care Café van 20 september 2010. U dient daarvoor wel lid te zijn van het iZovator netwerk (eveneens gratis).


---

EINDE PERSBERICHT

Over de initiatiefnemers:
Almere Kennisstad
Almere Kennisstad is al vele jaren dé aanjager van innovatie met behulp van ICT in Almere. We stimuleren innovatie in de verschillende sectoren van onze samenleving (zorg, onderwijs, economie, wonen) en zijn continue op zoek naar nieuwe toepassingsmogelijkheden van ICT. Samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, bewoners, de gemeente Almere en vele anderen profileren we op die manier Almere als dé innovatieve stad van Nederland. Doet u mee? Voor meer informatie gaat u naar www.almerekennisstad.nl.

iZovator
iZovator is het regionale kennis- en innovatieplatform voor de zorgeconomie in de regio Gooi en Vechtstreek. Het doel van iZovator is het bevorderen van innovatie in de zorgeconomie, zodat de zorg goed aansluit bij de behoefte van de burger. Daarnaast wil iZovator de economische bedrijvigheid in de regio bevorderen. iZovator organiseert netwerk- en kennisbijeenkomsten zoals de Cross Care Cafés en sector ondersteunende projecten. Kijk voor meer informatie op www.izovator.nl

Regionaal Arrangement
Het Regionaal Arrangement is een initiatief om de sterke positie van ICT en Nieuwe Media in de Noordvleugel een steviger onderwijsbasis te geven. Het is in 2007 gestart met de ambitie om ICT en Nieuwe Media beter in het onderwijs te verankeren en bij te dragen aan het doel om het onderwijs, met name in de beroepskolom, meer ICT-kundigen en ICT-vaardigen te doen afleveren. In 2008 is ook het gebruik van ICT als instrument in het onderwijs onderdeel van de opdracht gemaakt. De kwartiermakers van het Regionaal Arrangement zien het makelen en schakelen tussen partijen met als doel expertises samen te brengen en schaal te maken als hun belangrijkste taak. Ze constateren dat het vaak een probleem is voldoende samenwerking tot stand te brengen en dat zo kansen onvoldoende benut worden. Vanuit dat perspectief willen ze met partijen uit de zorgketen en het onderwijs de basis leggen voor een bundeling van krachten om het gebruik van ICT in de zorg maximaal te benutten. Samenwerking biedt het onderwijs en de betrokken partijen in de zorgketen unieke kansen om het onderwijs te versterken en belangrijke maatschappelijke ambities te realiseren.

SIGRA
De vereniging SIGRA is het algemene samenwerkingsverband van de zorginstellingen die werken voor Amsterdam/Diemen en omstreken. De vereniging heeft als doel het verbeteren van de kwaliteit en efficiëntie van de zorgverlening in het werkgebied. De vereniging wil dit bereiken door voor haar lidinstellingen een breed netwerk in stand te houden, waarmee de samenwerking en de samenhang in de zorg worden bevorderd. De krachten worden gebundeld op regionaal en lokaal niveau. Dit gebeurt in de vorm van subgroepen, overlegtafels, projecten en/of activiteiten die de leden zelf kiezen en gezamenlijk opzetten. De vereniging wordt ondersteund door bureau SIGRA Dienstverlening; het eigen bureau van de vereniging. Bureau SIGRA Dienstverlening ondersteunt de activiteiten en projecten in en rond de vereniging SIGRA. Het bureau biedt ondersteuning aan samenwerkingsactiviteiten van lidinstellingen onderling, maar ook aan samenwerkingsactiviteiten van lidinstellingen met derden. Daarnaast levert het bureau projectondersteuning en services aan individuele lidinstellingen en andere aangesloten instellingen.

PAO
Het Platform Arbeidsmarkt en Onderwijs (PAO) is opgericht door het gemeentebestuur van Amsterdam samen met het georganiseerde bedrijfsleven en de onderwijssectoren. Het doel van het PAO is door publiek-private samenwerking tot een goed werkende lokale en regionale arbeidsmarkt te komen. De organisatiedoelstellingen van PAO zijn:

1. Een bijdrage leveren aan een verlaging van de werkloosheid
2. Een adequate personeelsvoorziening voor werkgevers mogelijk maken
3. Bevorderen van opleidingen die afgestemd zijn op de behoeften van het bedrijfsleven PAO houdt zich de laatste jaren intensief met de arbeidsmarkt in de zorg in Amsterdam bezig. Een overzicht hiervan is te vinden in de publicatie Pieken aan de Amstel 2, de in januari 2008 uitgekomen Arbeidsmarktmonitor die een analyse van de arbeidsmarkt in de zorg bevat.




Ingezonden persbericht