Technische Universiteit Delft

Studium Generale: Geweld in Kirgizstan

door M&C

een blik op centraal Azië

20 september 2010 | 20:15 uur
plaats: DOK Vesteplein 100, Delft

door Klaas van der Tempel

Kirgizstan. Een land dat we niet zomaar aan kunnen wijzen op de kaart. Toch komt er de laatste tijd meer en meer nieuws over dit land in de media voorbij. Een brandhaard. Wat is er aan de hand? Waarom moeten we dat weten? Hoe raakt het ons?

Voordat we oordelen dus eerst de feiten. Welke belangen spelen er mee in Kirgizie? Een verhaal over ethnische verschillen, haar roerige communistische geschiedenis en de pseudo-democratische relatie met het Westen. Onderdeel van een mondiale verschuiving van de machtsbalans tussen de Verenigde staten, Europa en Rusland en het opkomende China. Een beknopte geschiedenis leidend tot de huidige problematiek en een blik in de toekomst.

We zijn een oorlogszuchtige soort en gunnen de ander weinig. Zeker als die een andere godsdienst heeft, een andere taal spreekt of een andere kleur heeft. Wanneer er sprake is van een combinatie van die drie dan hoeft er maar weinig te gebeuren of we hebben slaande ruzie.

Wie de geschiedenis niet kent is gedoemd ze te herhalen. Voor je het weet zit je met je eigen leger in landen waar je nog nooit van had gehoord. We kunnen ons dus maar beter verdiepen in wat er aan de hand is en waarom. Nederlanders staan bekend om hun mondiale focus. Waren ze eerst âs werelds grootste handelsnatie, nu zijn we vooral voorvechters en bewakers van vrede. Maar is dat denkbeeld terecht? Brachten we toch democratie naar Afghanistan, blijkt ineens dat er voor 800 miljard aan bodemschatten te vinden is...

We praten er over met Klaas van der Tempel. Hij was jarenlang Nederlands Ambassadeur in Kazakhstan, Tajikistan en Kirgizstan.

Klaas van der Tempel studeerde geschiedenis in Leiden, was hoofd van de Balkan Divisie van het ministerie van Buitenlandse Zaken en vervulde ook diplomatieke functies in Sri Lanka, Canada, Chili en de Verenigde Staten. Op dit moment is hij Senior Research Fellow bij Clingendael.

Toegang gratis

Meer informatie: www.sg.tudelft.nl

Â