Gemeente Heerde



Persbericht

Datum: 20 september 2010


Gemeenteraad Balve onder indruk van Hoogwatergeul

Op zaterdag 18 september bracht de gemeenteraad van de Duitse plaats Balve een bezoek aan Heerde. Omdat in beide gemeenten, die een partnerschap met elkaar hebben, in het afgelopen jaar verkiezingen zijn geweest, was het goed voor beide gemeenteraden om elkaar weer te ontmoeten.


Boeiend programma

Hoewel de ontmoeting en kennismaking met elkaar het belangrijkste doel van de dag was, werd dit opgehangen aan een boeiend en afwisselende programma. 's Ochtends werden bezoeken afgelegd aan de Heerder Historische Vereniging en de Johanneskerk. De bezoekers waren zeer geboeid door het bezoek aan de Historische Vereniging, maar ook de beklimming van de kerktoren vond men zeer interessant.


Hoogwatergeul

De middag stond in het teken van het project Veessen-Wapenveld. Na een inleiding hierover werd een bezoek gebracht aan het gebied. Vanaf het infocentrum bij de Stoom van Jan wandelde men over de IJsseldijk richting de toekomstige inlaat van de hoogwatergeul, waar een verdere uitleg werd gegeven. Uit de vele vragen en gesprekken hierover bleek duidelijk, dat de bezoekers uit Balve onder de indruk waren van dit project. Tegelijkertijd konden ze zich goed voorstellen dat het project de nodige weerstand heeft opgeroepen in het gebied.


Nijensteen

De wandeltocht eindigde bij de Nijensteen. Onder het genot van heerlijk eco-vruchtensap werd daar uitgelegd dat de Nijensteen niet alleen biologisch boert, maar tevens het 'thuis' is van de D.o.b. foundation. Deze stichting ondersteunt sociale ondernemers om projecten of bedrijven op te zetten die een grootschalige, structurele en duurzame sociale verandering als doel hebben.


Geslaagd bezoek

Aan het einde van de dag bleek uit de vele reacties dat zowel de bezoekers uit Balve als de gemeenteraadsleden van Heerde zelf een goede en geslaagde dag hadden gehad.



Einde persbericht