GroenLinks Utrecht


PERSBERICHT ONDER EMBARGO maandag 20 september 11.30 uur

Ambities blijven overeind in financieel moeilijke tijd COLLEGE VOORTVAREND AAN DE SLAG

Het college van burgemeester en wethouders is voortvarend aan de slag gegaan met het in april vastgestelde collegeprogramma. Zeker in deze tijd van financiële krapte is het te prijzen dat het college een degelijke en solide begroting weet te presenteren en daarbij de ambities uit het collegeakkoord overeind kan houden. Dat is de eerste reactie van GroenLinks Utrecht op het maandagochtend gepresenteerde financiële document. De programmabegroting 2011 is een goede financiële vertaling van de afspraken en de ambities die in het collegeprogramma 2010-2014 zijn vastgelegd. Zo worden nieuwe projecten voor fietsvoorzieningen naar voren gehaald, blijft het weerstandvermogen, ondanks de zware bezuinigingsdoelstellingen en de eerste golf van Rijksbezuinigingen, op een aanvaardbaar peil en is er meer ruimte voor groen dan voorheen in een programmabegroting.

Bezuinigingen
Bij de voorjaarsnota is een buffer gecreëerd om de gevolgen van de bezuinigingsmaatregelen vanuit het Rijk op te kunnen vangen. GroenLinks is blij met deze keuze. "De eerste forse onverwachte tegenvallers worden in deze begroting goed opgevangen, maar er zit in de buffer niet veel rek voor nieuwe tegenslagen.", verklaart fractievoorzitter van GroenLinks Utrecht Marry Mos. "Op nieuwe Rijksbezuinigingen van het nog te formeren kabinet is het college voorbereid, maar als deze hoger uitpakken dan 50 miljoen structureel, kunnen ze een flinke kaalslag betekenen. Slim en sociaal bezuinigen wordt de opdracht voor komende jaren."

Sociale stad
Slim en sociaal bezuinigen betekent voor GroenLinks meer doen met minder. Slimme combinaties maken in beleid door bijvoorbeeld projecten gezamenlijk aan te pakken, waardoor kosten gedrukt worden. Maar ook kritisch kijken naar grote bouwopgaven en te zorgen voor een kleinere, slagvaardige en klantgerichte gemeentelijke organisatie. Deze begroting geeft hiertoe de eerste aanzet. Ook vindt GroenLinks het belangrijk dat het aanpakken van de werkloosheid centraal staat. De komende vier jaar wordt 6 miljoen euro besteed aan het banenplan, om zoveel mogelijk Utrechters aan het werk te helpen. GroenLinks is hier groot voorstander van. Juist voor mensen met de grootste afstand tot de arbeidsmarkt is het belangrijk dat zij de kans krijgen via werk een bijdrage te leveren aan de samenleving.

Groene stad
Het is belangrijk dat er duurzaam geïnvesteerd wordt in de toekomst van de stad, de leefbaarheid van de wijken en de gezondheid van bewoners. GroenLinks is er trots op dat er een verschuiving wordt voorgesteld om meer te investeren in het groenonderhoud. En het groen in de aandachtswijken en groenarme wijken, zoals het Klokkenveld in Ondiep en de Amsterdam Rijn Kanaal zone in Kanaleneiland te versterken. De uitwerking van het groenstructuurplan zien wij dan ook graag tegemoet.

Schone stad
GroenLinks is blij dat dit college de ambitie om van Utrecht een OV- en fietsstad te maken en daarbij het autoverkeer terug te dringen voorop stelt. Dit wordt zichtbaar door versneld te gaan werken aan het verbeteren van de vijf hoofdfietsroutes, waarvoor dit college 8 miljoen euro vrijmaakt. Het doel is vooral om de fietsroutes in zijn geheel aan te pakken en de doorstroming te verbeteren, zoals op de route Leidsche Rijn - Centrum - De Uithof. De ambitie om in 2020 30% minder CO2 uit te stoten en 20% duurzame energie op te wekken kan op onze steun rekenen. Wij zijn benieuwd naar de uitwerking van de plannen.

Opdracht
Samenvattend is de fractie van GroenLinks Utrecht tevreden over de uitwerking van afspraken uit het collegeprogramma en de maatregelen om de eerste golf aan bezuinigingen tegen te gaan. "We zijn blij met voorstellen voor meer groen, het naar voren halen van fietsprojecten, de extra investeringen in het banenplan en het inkrimpen van de gemeentelijke organisatie. De grootste opdracht is om ook met een nieuw kabinet ervoor te zorgen dat Utrecht een groene en sociale stad blijft.", aldus Marry Mos. De komende weken vindt er in de gemeenteraad een gedetailleerde behandeling van de programmabegroting 2011 plaats en is er ruimte voor bewoners en organisaties om in te spreken. Op 11 november stelt de gemeenteraad de begroting definitief vast.


Noot voor redacties


Noot voor redacties