Personele wijzigingen in de besturen van HEC en ROI

20/09/2010 08:25

Het Expertise Centrum

Den Haag - Prof. drs. Jacques Wallage is benoemd tot voorzitter van de besturen van HEC en ROI. Hij volgt Hans Dijkstal op die onlangs overleed.

Voorts heeft Minister Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van zijn, in de Wet op het ROI, gegeven voordrachtrecht gebruik gemaakt door mr. T.H.J. Joustra voor te dragen als bestuurder. Joustra volgt in deze hoedanigheid mevrouw drs. J.A.M. Hilgersom op.

Jacques Wallage is van origine socioloog en werd op jonge leeftijd gemeenteraadslid en vervolgens wethouder in Groningen. Zijn politieke carrière zette zich in 1981 voort in de Tweede Kamer. In 1989 werd hij staatssecretaris van Onderwijs en Wetenschappen en in 1993 van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Van 1998 tot vorig jaar was hij burgemeester van Groningen. Wallage is nu voorzitter van de Raad voor het Openbaar Bestuur en bijzonder hoogleraar Integratie en Openbaar Bestuur aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is lid van de Raad van Commissarissen van TNT en trad recent op als informateur in de kabinetsformatie.

Tjibbe Joustra rondde in 1975 zijn studie Recht af en begon zijn loopbaan bij de juridische afdeling van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Sinds 1983 was hij plv. secretaris-generaal en vanaf 1987 secretaris-generaal bij het ministerie LNV. Deze functie heeft Joustra vervuld tot eind 2001. Vervolgens werd hij voorzitter van de Raad van Bestuur van UWV en hield deze functie aan tot april 2004. Vijf jaar lang was Joustra nationaal coördinator terrorismebestrijding. Sinds 1 januari 2009 is hij voorzitter van de Vereniging Particuliere Beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (VBP) en voorzitter van het Productschap Tuinbouw.

De besturen van HEC en ROI zijn, sinds het samengaan van HEC en ROI, identiek en bestaan uit:

prof. drs. J. Wallage, voorzitter

Bijzonder hoogleraar Integratie en Openbaar Bestuur, Voorzitter Raad voor het

Openbaar Bestuur

dr. ir. C. van Eykelenburg

Voorzitter van de Raad van bestuur, Bank Nederlandse Gemeenten

de heer Th.M. Cohn

Voormalig voorzitter Raad van Bestuur Siemens Nederland NV

drs. M.M. Frequin

Directeur-generaal Wonen, Wijken en Integratie, Ministerie van VROM

mr. T.H.J. Joustra

Voorzitter van het Productschap Tuinbouw en voormalig Nationaal Coördinator

Terrorisme bestrijding

mevrouw drs. M.H.J. van Wieringen-Wagenaar

Provinciesecretaris provincie Zuid-Holland





http://www.hec.nl