Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Dag van de Dijk trekt volop bezoekers

Publicatiedatum : 20 september 2010

Met een treintje over de Hondsbossche Zeewering

Met de organisatie van de `Dag van de Dijk' hebben we het publiek afgelopen zaterdag nader kennis laten maken met het belang van stevige dijken rondom Noord-Holland. Dit deden we langs het dijkdeel Hoorn-Edam (Etersheim) en bij de Hondsbossche Zeewering in Petten.

De dag begon met fikse regen en beloofde weinig goeds. Gelukkig trok de regen weg en kregen de bezoekers meer dan voldoende zon om onbekommerd te kunnen genieten van deze dag. Onze werf bij Petten was geopend voor het publiek. Gedurende de dag kwamen hier 350 bezoekers een kijkje nemen. Goed gebruik werd er ook gemaakt van het treintje dat tussen de Hondsbossche en bezoekerscentrum Dijk te Kijk pendelde. Daar signeerde Daniëlle Hermans haar boek 'De Watermeesters'.

Wapperende banniers van het hoogheemraadschap 's Middags was er de prijsuitreiking van een landelijke fotowedstrijd in samenwerking met National Geographic. Onderwerp was 'de beste Noord-Hollandse foto'. Hoogheemraad Kees Stam en onze nieuwe jeugdwaterschapbestuurder Tom van der Weerdt uit Zaandam reikten de prijs uit aan Bert Struijlaart, de vader van winnaar Marco Struijlaart uit Purmerend. De winnende foto van de Hondsbossche leverde hem een fraaie onderwatercamera op. In oktober is de landelijke finale.

Aan de andere kant van Noord-Holland waren er activiteiten bij Etersheim. Hier werden lezingen van historicus Diederik Aten georganiseerd in bezoekerscentrum De Breek. Daarnaast werden er theateruitvoeringen van het verhaal van 'Hansje Brinker' uitgevoerd bij het Gemaal Warder. Ook hier was er een flink aantal bezoekers die de gelegenheid hadden genomen zich te laten informeren over het dijkversterkingsproject tussen Hoorn en Edam en te genieten van geboden cultuur.

Projectleiders van het Hoogwaterbeschermingsprogramma waren zowel op de werf in Petten als in het gemaal in Warder aanwezig om uitleg te geven over de verschillende dijkversterkingsprojecten in ons werkgebied.
* Fotogalerij