Politie Haaglanden

Extra persbericht 20 september

Haaglanden, 20-09-2010

Resulaten campagne Geef fietsendieven geen kans Haaglanden Gedurende de afgelopen veertien dagen vroeg Politie Haaglanden extra aandacht voor het fenomeen fietsdiefstal. In de eerste zes maandan van 2010 deden 1145 mensen aangifte van diefstal van hun fiets. Met name in de maanden mei en juni werden verhoudingsgewijs veel fietsen gestolen. Reden om extra opsporingscapaciteit in te zetten en inwoners van Haaglanden nog eens extra te informeren over de mogelijkheden om fietsdiefstal te voorkomen.

Tijdens de campagneweken Geef fietsendieven geen kans werden alle wijken en winkelcentra werden met posters met preventietips opgehangen en meerdere activiteiten uitgevoerd. Tijdens gerichte controles controleerden agenten middels een intelligente reader (scanapparaat) of fietsen voorzien van een chip als gestolen waren geregistreerd. Ook in de surveillances besteedden agenten extra aandacht aan het spotten (controleren) van gestolen fietsen.

De Stichting Biesieklette hing posters op in de door haar beheerde fietsenstallingen en deelde folders met registratiekaarten en zadeldekjes met een preventieboodschap uit. In schoolstallingen ontvingen scholieren boomerangkaarten (ludieke ansichtkaarten met een preventieboodschap), die zij naar hun vrienden en vriendinnen kunnen verzenden. Op deze wijze kregen ruim 10.000 fietsers preventietips.

Een promotieteam van het centrum fietsdiefstal gaf preventietips op hotspots waar veel publiek aanwezig was. Ook het Jongeren Toezicht Team (JTT) deed in Den Haag mee met een aantal van bovengenoemde acties.

In de wijken Ypenburg en Leidschenveen en de gemeenten Rijswijk en Wassenaar werd, naast de controle- en promotieactiviteiten, door het fietsdepot Haaglanden gelegenheid geboden om fietsen te laten graveren met een uniek framenummer.

DEN HAAG
Binnenstad: Bij controles werden twee verdachten aangehouden en werden twee fietsen in beslag genomen. Zij kregen proces-verbaal voor diefstal of heling.

Loosduinen: Bij winkelcentra en in diverse stallingen van middelbare scholen werden ruim 2000 fietsen gecontroleerd. Elf scholieren lieten hun sleuteltje in het slot en konden dat vergezeld van een waarschuwing weer bij de concierge ophalen.

Omgeving Leyweg: het Jongeren Toezicht Team (JTT) bevestigde registratiekaarten en zadeldekjes aan fietsen en flyerde bij onbewaakte stallingen in de omgeving van de Leyweg. In totaal werden 150 zadeldekjes en registratiekaarten en 200 flyers uitgereikt.

Ypenburg Leidschenveen: Bij de verschillende activiteiten in deze wijken werden 258 fietsen gecontroleerd, waarvan er 43 gegraveerd werden met uniek nummer,. De politie nam twee fietsen in beslag en tegen twee bezitters proces-verbaal opgemaakt voor diefstal of heling. Maandag 13 september maakte een Zwitsers team opnamen voor een nieuwsreportage op de zwitserse televisie. Ziteserland is geinteresseerd in de nederlandse aanpak van fietsdiefstal, met name het gebruik van de intelligente readers (scanners).

Wateringseveld, Bouwlust en Vrederust: Bij verschillende controle-acties in deze wijken werden 370 fietsen gecontroleerd en geregistreerd. Twaalf fietsen in beslag genomen. Tegen drie verdachten werd proces-verbaal opgemaakt voor heling en werden drie fietsen vernietigd waarvan de herkomst niet vast te stellen was.

WASSENAAR
In Wassenaar zijn tijdens de verschillende activiteiten 800 zadeldekjes en registratiekaarten uitgereikt en werden 310 fietsen gecontroleerd, waarvan 65 voorzien van chip, geen daarvan stond gesignaleerd. Ruim 22 fietsen werden aangeboden voor het graveren van een uniek nummer. Twee fietsen van diefstal afkomstig, maar de eigenaren bleken te goeder trouw en kregen de fiets weer terug. Ruim 17 fietswrakken zijn voorzien van label. Indien deze fietsen niet door eigenaren zelf worden verwijderd, gaat de gemeente ze opruimen.

PIJNACKERNOOTDORP
Tijdens de acties in PijnackerNootdorp bleek een fietser in het bezit te zijn van een gestolen fiets. Hij vertelde deze gekocht te hebben en noemde ook de naam van de verkoper. Tegen de fietser wordt proces-verbaal terzake heling opgemaakt. Het onderzoek naar de dief loopt nog.

RIJSWIJK
Bij controle en promotieactiviteiten in oud Rijswijk en bij het winkelcentrum De Bogaard zijn 110 fietsen gecontroleerd, daarvan werden 42 fietsen gegraveerd met een uniek framenummer. Er werden geen gesignaleerde fietsen aangetroffen.