Woningcorporatie Ymere

Westerkaap kanshebber voor nieuwbouwprijs

20-9-2010

De fraaie punt van Westerkaap Noord, een nieuwbouwproject van Ymere aan het Westerdokseiland, is genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs.

Het gaat om het deel met de bedrijfsruimtes en koopwoningen.

Ymere ontwikkelde deze strook in de punt van het Westerdokseiland met bedrijfsruimtes, koopwoningen, vrije-sector en sociale-huurwoningen samen met AMVEST. Voor het ontwerp werd AWG architecten ingeschakeld.

Intelligente ruïnes
Dit architectenburo beschouwt architectuur als het maken van intelligente ruïnes. AWG zocht daarom naar een tijdloze vormentaal en robuuste materialen. De gevel is zo rustig mogelijk vormgegeven: ramen en deuren vormen gaten in de wanden in een herhalend patroon.

Panoramisch uitzicht
In het complex is een gedeeltelijk overbouwde binnenstraat. De woonlagen staan op een plint, waarin de entree van de woningen en commerciële ruimten zijn ondergebracht. De woningen in het smallere deel hebben een panoramisch uitzicht, over het IJ en over het Westerdok.

Stemmen op website
De winnaar wordt bepaald door alle Amsterdammers, die vanaf nu kunnen stemmen op hun favoriete nieuwbouwproject op www.nieuwbouwprijs.nl. 7 oktober 2010 wordt de winnaar bekendgemaakt op de Grote Amsterdamse Housewarming, een imposante woningbeurs in de Theaterfabriek.

10 uit 58
In totaal deden 58 projecten mee die zijn opgeleverd tussen augustus 2008 en augustus 2009. Tien projecten werden genomineerd na een enquête onder de bewoners en een juryronde.

Eigen programma op AT5
De top tien komt momenteel één voor één in beeld op AT5. Elke dinsdag- en donderdagavond wordt de nieuwste aflevering van het programma Nieuwbouwprijs uitgezonden rond de klok van 19.00, 21.00 en 0.00 uur.

Het Parool
Elke vrijdag staat een genomineerd project centraal in het katern PS Wonen van dagblad Het Parool. Westerkaap Noord van Ymere is op AT5 of in Het Parool nog niet aan de beurt geweest.

Nieuwbouwprijs.nl
Alle afleveringen van het programma Nieuwbouwprijs op AT5 en de artikelen in Het Parool zijn straks ook te vinden op www.nieuwbouwprijs.nl.

Meeste stemmen gelden
De Amsterdamse Nieuwbouwprijs wordt uitgereikt aan de bewoners, opdrachtgever, architect en bouwer van het nieuwbouwproject met de meeste stemmen. Vorig jaar ging de prijs naar Haveneiland Oost Blok 51a op IJburg.

Initiatief
De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is een initiatief van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC), Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam, Bouwend Nederland, Aedes, Vereniging Eigen Huis, Het Parool en AT5.