Rijksvoorlichtingsdienst

Dwangsom voor Chinees bedrijf na overtreding regels chemische stoffen

De VROM-Inspectie heeft een Chinees bedrijf in Rotterdam een dwangsom aangezegd van 1 miljoen euro per week met een maximum van 4,5 miljoen euro wegens het overtreden van de Europese chemische regelgeving (REACH). De dwangsom is zo hoog omdat met de overtreding veel geld kan worden verdiend.

Het Chinese bedrijf heeft als vertegenwoordiger van duizend Chinese producenten meer dan 10.000 meldingen (preregistraties) gedaan van stoffen die deze bedrijven in Europa willen invoeren. Die meldingen moeten worden gedaan bij het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) in het kader van de REACH-regelgeving. De administratie van het Chinese bedrijf vertoont echter ernstige gebreken. Daardoor kunnen registratiedeadlines niet worden bepaald en is niet duidelijk welke gegevens nodig zijn voor veiligheidsrapporten, die weer de basis zijn om gezondheids- en milieurisico's te kunnen bepalen.

Achtergrond
De Europese REACH-regels hebben als doel mens en milieu te beschermen tegen ongewenste en in sommige gevallen gevaarlijke effecten van chemische stoffen door registratie, evaluatie en autorisatie van die chemische stoffen. De regels gelden ook voor in Europa geïmporteerde chemicaliën. Alle stoffen waarvan één ton per jaar of meer wordt ingevoerd in Europa dienen, afhankelijk van het volume, in 2010, 2013 of 2018 te worden geregistreerd bij het ECHA. Ook moet in bepaalde gevallen voor deze stoffen een veiligheidsevaluatie worden ingediend. Bedrijven moesten in 2008 een melding (preregistratie) doen als zij voornemens waren een stof te registreren.

Bedrijven gevestigd buiten Europa kunnen deze (pre-)registratie niet zelf doen, maar dienen een bedrijf aan te wijzen dat hen vertegenwoordigt. Het bedrijf dat nu een dwangsom krijgt opgelegd, is zo'n vertegenwoordiger. De hoogte van de dwangsom is gebaseerd op het te behalen economisch voordeel.

Het bedrijf zal moeten zorgen dat de administratie in orde is, dat wil zeggen dat het per producent de geïmporteerde volumes per afnemer in Europa moet administreren. Ook moet het bedrijf een systeem bijhouden over de verstrekking van de meest recente versie van het veiligheidsinformatieblad (VIB) aan deze afnemers.




RVD Mediafeed