Gem Hoogeveen op 4e plaats in internationale city.people.light awards

20/09/2010 14:13

Philips Electronics Nederland B.V.

Gemeente Hoogeveen op de vierde plaats in internationale city.people.light awards 2010

Het Zwitserse Luzern wint hoofdprijs in achtste jaarlijkse wedstrijd ter ere van toepassing van licht voor creëren van leefbaardere steden.

Chartres, Frankrijk - De gemeente Hoogeveen eindigt vierde in de internationale city.people.light awards 2010, de jaarlijkse wedstrijd die door Philips en de Lighting Urban Community International Association (LUCI) wordt georganiseerd ter beloning van het gebruik van verlichting bij het creëren van leefbare steden die het welzijn ten goede komen van de mensen die er wonen, werken of op bezoek zijn. Het Zwitserse Luzern eindigde eerste, de Franse stad Pau tweede, het Zweedse Göteborg derde.

Tijdens de prijsuitreiking van de city.people.light awards 2010 in Chartres overhandigden Philips en LUCI de hoofdprijs aan Luzern. Die bestaat uit een cheque van EUR 10.000 als waardering voor de winnende inzending van de stad: een uitgebreid verlichtings-'masterplan' dat gericht is op het benadrukken van de kracht van de vijf wijken van Luzern waarbij de impact van het licht op de inwoners wordt geminimaliseerd.

"Luzern heeft een perfect voorbeeld geproduceerd van hoe je eenvoudig het leven kunt verbeteren met licht", was het commentaar van Marc de Jong, General Manager van de businessgroep Professionele Armaturen van Philips. "Bij het opstellen van een samenhangende verlichtingsstrategie heeft de stad haar verlichtingsontwerp briljant geïntegreerd in het totale weefsel van het stedelijke leven."

Vierde plaats voor gemeente Hoogeveen

De gemeente Hoogeveen, in het zuidelijke deel van de provincie Drenthe, eindigt vierde in de city.people.light awards 2010. Het gemeentebestuur wil zowel voor de

inwoners als voor de vele toeristen een aantrekkelijke gemeente zijn. Philips ontwikkelde een Masterplan verlichting met een op elk verblijfsgebied toegesneden lichtoplossing, waarin esthetiek en duurzaamheid op elkaar zijn afgestemd.

"Wij zijn heel blij met onze vierde plaats. Met onze bijzondere verlichting in de Hoofdstraat Noord en de Schutstraat zijn we steden als Philadelphia, Toledo, Florence en Londen voor gebleven. Dit is een heel mooi resultaat voor Hoogeveen, een resultaat om trots te zijn. We wilden iets bijzonders en het ís iets bijzonders geworden dankzij Philips", zegt wethouder Anno Wietze Hiemstra, verantwoordelijk voor het stadscentrum. "Ik krijg alleen maar positieve reacties op het resultaat. De historische gevels komen nu niet alleen overdag, maar ook 's avonds perfect tot hun recht. En de projecties op het plein en op de kadewand zijn fantastisch; ze hebben een enorme attractieve waarde."

Volgens de wethouder biedt deze lichtoplossing nog vele andere voordelen: "Dankzij het StarSense telemanagementsysteem kan de lichtsterkte worden gedimd en is het mogelijk om de sfeer aan te passen aan elke gelegenheid. Zo kunnen we op feest- of uitgaansdagen het licht langer laten branden. Ook kunnen we bij calamiteiten het licht op volle sterkte zetten, zodat er meteen goed zicht is. En door de lange levensduur van LED hoeft de verlichting veel minder vaak

te worden vervangen."

Zo is de Hoofdstraat-Noord, waar naast nieuwe bestrating en straatmeubilair ook centraal een watergracht werd toegevoegd, voorzien van CitySpirit Cone LED straatverlichting. Deze energiezuinige LED-oplossing heeft een fraaie visuele vormgeving en biedt dankzij het indirecte licht en high-power LED's optimaal visueel comfort en een hoge kleurweergave. De monumentale gevels worden aangelicht door in het trottoir verzonken LEDLine2-armaturen. Het plein en de kadewand krijgen 's avonds een bijna sprookjesachtige sfeer, dankzij de decoratieve projecties van UrbanScene-armaturen met goboprojector op hoge masten.

"De belangrijkste elementen zijn de terugkeer van water - een herinnering aan de waterrijke periode van Hoogeveen - en een verhoging van de verblijfskwaliteit", zegt Jan Blom, ontwerper bij de gemeente. Volgens hem speelt verlichting daarin een belangrijke rol. "Verlichting is immers meer dan functioneel licht voor de veiligheid. Het biedt absoluut mogelijkheden om de ambiance van onze stad te verhogen."

Tweede- en derdeprijswinnaars uit Frankrijk en Zweden

De Franse stad Pau en Göteborg in Zweden werden aangewezen als winnaar van resp. de tweede en derde prijs in de wedstrijd, waaraan in totaal 27 inzendingen deelnamen van gemeenten uit alle delen van de wereld, inclusief steden uit China, Zuid-Korea, Brazilië, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Liesbeth De Smedt

Woordvoerder Philips Lighting

Tel. +31 40 27 86 157

liesbeth.de.smedt@philips.com

www.philips.nl/nieuwscentrum

Over de internationale city.people.light awards

De city.people.light awards zijn in het leven geroepen als erkenning voor de inspanningen van steden en plaatsen om hun omgeving weer 'menselijker' te maken door het medium licht toe te passen voor het welzijn van de mensen die er wonen, werken, op bezoek zijn of zakendoen. De prijzen worden toegekend aan steden die hun waardering voor hedendaagse stedelijke levensbehoeften via een samenhangende verlichtingsstrategie het best integreren met de begrippen city, people en light.

De awards worden toegekend door een internationale en onafhankelijke jury van zes personen, bestaande uit toonaangevende verlichtingsarchitecten, verlichtingsontwerpers en verlichtingsmanagers van gemeenten. De jury beraadslaagt over een aantal criteria, zoals hoe een verlichtingsproject bijdraagt aan het culturele en architecturale erfgoed en het commerciële leven van een stad, haar nachtelijke identiteit en haar invloed op het milieu.

Sinds de introductie in 2002 zijn bijna 170 verlichtingsprojecten langs de meetlat van de awards gelegd, inclusief de inzendingen van 2010.

De awards werden in het leven geroepen door Philips en de wedstrijd wordt uitgeschreven in samenwerking met LUCI (de Lighting Urban Community International Association). LUCI is een uniek internationaal netwerk van 95 steden en verlichtingsprofessionals die betrokken zijn bij het gebruik van licht als een belangrijk instrument voor stedelijke ontwikkeling, en met aandacht voor duurzaamheids- en milieukwesties. Door het bekronen en presenteren van steden die deze visie op stedelijke verlichten delen, draagt de city.people.light award eraan bij dat steden in LUCI-verband en daarbuiten vooruitgang boeken in een beter gebruik van licht.

Over Koninklijke Philips Electronics

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbodop het gebied van gezondheidszorg en welzijn, dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en lighting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van "sense and simplicity". Philips heeft wereldwijd circa 116.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 60 landen. Met een omzet van EUR 23 miljard in 2009 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van Flat-TV, scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.