FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten eist garanties bij integratie KLM en Martinair

Na een aanhoudende geruchtenstroom hebben KLM en Martinair aan FNV Bondgenoten bevestigd dat er deze week nadere mededelingen zullen volgen over een eventuele integratie van bedrijfsonderdelen. Over de vorm en daarmee de omvang zijn nog geen concrete plannen met de bond gedeeld.

Wel is toegezegd dat de vakbonden in de tweede helft van deze week geïnformeerd zullen worden over een voorgenomen besluit. Zo een voorgenomen besluit moet worden voorgelegd aan de ondernemingsraden van de betrokken ondernemingen die daarover advies zullen moeten uitbrengen.

Zolang de betrokken maatschappijen hun plannen niet formeel kenbaar hebben gemaakt onthoudt FNV Bondgenoten zich van het speculeren over de mogelijke vorm en gevolgen van de samenwerking.

Bij het vaststellen van de voorwaarden waaronder de integratie van activiteiten gaat plaatsvinden zijn de luchtvaartmaatschappijen verplicht met FNV Bondgenoten te overleggen. De bond stelt zich daarbij op het standpunt dat de werkgelegenheid van alle betrokken werknemers, bij alle betrokken bedrijven en bedrijfsonderdelen gegarandeerd moet worden. Dat geldt dus zowel voor de medewerkers die overgaan, als voor degenen die achterblijven, als voor de werknemers die werkzaam zijn bij de ontvangende bedrijven en/of bedrijfsonderdelen.

Het spreekt vanzelf dat FNV Bondgenoten van mening is dat als gevolg van de samenwerking de collectieve en individuele arbeidsvoorwaarden niet mogen worden aangetast.