CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

CIDI keurt afzeggen Israelische burgemeesterreis af

ma 20-09-2010

CIDI-directeur Ronny Naftaniel reageerde verontwaardigd op het afzeggen van een burgemeesterreis naar Nederland, waaraan ook leiders van nederzettingen zouden deelnemen. "In de delegatie zaten ook Arabische burgemeesters", aldus Naftaniel. "Het was een non-politieke reis, bedoeld om de kennis te vergroten. Juist burgemeesters uit de Westbank hadden hier veel kunnen leren. Dit is een gemiste kans voor de VNG om haar opinie te uiten over nederzettingen."
In Israel ontstond grote ophef over het afzeggen van de reis en in Nederland zijn er al kamervragen over gesteld. "Terwijl Israel en de Palestijnen onderhandelen, besluit Nederland vast waar de grenzen zullen lopen", zei een boze commentator.

Tweede Kamerlid Joel Voordewind (CU) noemt het VNG-besluit "bizar" en "beledigend". Hij vroeg minister Verhagen van Buitenlandse Zaken om opheldering, onder meer over de rol van de Nederlandse ambassade. Ook SGP en PVV lieten hun ongenoegen blijken. Voordewind wees erop dat zelfs vertegenwoordigers van Iran, dat voortdurend mensenrechten schendt in Nederland worden ontvangen. "Het is nog nooit voorgekomen dat een EU-land een delegatie uit Israel weigert", zei hij tegen Radio
1.

Voordewind had goede reden om opheldering te vragen over de rol van de Nederlandse ambassade. Daarover zijn verschillende lezingen. Israelische media schreven dat 'Nederland' (de regering) de delegatie van burgemeesters had afgeblazen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten hier niet bij betrokken te zijn geweest. Het zou een besluit van de VNG zijn geweest: die schreef in een brief aan deelnemende gemeentes dat zij zich had 'teruggetrokken uit vrees over de controversiele samenstelling van de delegatie'. Nederland was hier echter wel bij betrokken. De VNG zou de reis hebben afgeblazen nadat de Nederlandse ambassade hen had benaderd met een negatief advies.

Volgens andere berichten heeft de VNG alleen de vijf 'settler'burgemeesters geweigerd en hebben vervolgens alle andere deelnemers uit solidariteit hun reis afgezegd.

De reis was georganiseerd door de Joint Distribution Committee. Het zou een werkbezoek worden waarbij de deelnemers zouden leren over openbaar beleid en het werken met verschillende overheden en plaatselijke autoriteiten. Er waren vertegenwoordigers bij van de Westbank-nederzettingen Oranit, Beit Ariyeh, Har Adar en Efrat. De reis zou volgende maand plaatsvinden en de Nederlandse Gemeentes hadden al bevestigd, schreef de Jerusalem Post.

"Wij hebben vergelijkbare reizen gemaakt naar Denemerken, Frankrijk en China. Wij praten met de EU, Arabieren, Joden en Europeanen over onze gemeenschappelijke professionele belangen en het verbeteren van plaatselijk bestuur," zei een van de deelnemers.