KNHS

Beweging tijdens Hippiade Mennen 2010
19 september 2010
janbijeman

Dat de mensport niets heeft ingeboet aan populariteit bleek zaterdag 18 september opnieuw tijdens de Hippiade Mennen 2010. Vooral langs de twee vaardigheidsringen leefde een talrijk, enthousiast en met name geïnteresseerd publiek van uiteenlopende aard, sterk mee. Dankzij aangename temperaturen konden de jassen uit, deed de ijscoman goede zaken, werd er overal op het terrein duidelijk genoten en was de sfeer competitief, maar gemoedelijk.

Met het natte weerbeeld van de afgelopen weken en de daaruit voortvloeiende verzetting van andere Hippiade-onderdelen voor ogen, was er natuurlijk de vrees dat ook de menners het niet droog zouden houden. Het enige wat uiteindelijk niet droog gehouden werd waren hier en daar geëmotioneerde ogen en de innerlijke mens. Hemelwater was vervangen door een warme nazomerzon en dat zorgde er mede voor dat de bodem van de zandarena voortreffelijk was en bleef, evenals de grasbanen van het dressuurterrein die zich uitstekend hielden.

De mensport kent een bijzondere moeilijkheidsgraad. Een menner heeft alleen zijn handen en stem om met zijn paard(en) te communiceren en ze datgene te laten doen wat er in de proef gevraagd wordt. Uiteindelijk kom je bij het punt waar een menpaard datgene moeten laten zien wat een rijpaard in de dressuurring onder het zadel moet kunnen tonen. Kennis, kunde en de juiste mate van training zorgen er uiteindelijk voor dat iemand het hoogste treetje en de Hippiade bereikt. Voor 24 menners uit evenzoveel onderdelen lag daar een kampioenslint en deken klaar. Evenals in voorgaande jaren, de Hippiade Mennen bestaat sinds 2007, grepen gevestigde namen en oud-kampioenen een groot deel van de eremetaal mee naar huis. Grootverdiener was, we kunnen haast zeggen traditiegetrouw, Yvonne de Ruyter (Rotterdam). In de vaardigheidsring gaf zij met verschillende ponys stevig gas en ook in de ZZ-dressuur wist ze te overtuigen. Alles bij elkaar resulteerde dat in maar liefst vier kampioenssjerpen en dat aantal ging al twee keer eerder met haar mee naar huis.
Een andere naam die in eerdere edities voorop ging was Rudolf Pestman (Eext) met zijn bonte Diesel. In de op een na hoogste dressuurklasse voor paarden waren zij, ondanks het feit dat Pestman zijn paard in de week voor het kampioenschap nauwelijks had kunnen trainen, toch de beste. Het was de derde Hippiade-titel voor de aanspanning. Ook Mirjam Pappot (Mijdrecht) reed zich tijdens eerdere edities in de prijzen. Dit jaar werd ze in het Z achter Pestman tweede met haar Friese merrie Nynka van Hoeve Schoonzicht. Ed Meurs (Laren GLD) en Floris pakten het brons. Bij de ponys won een schat aan ervaring de titel in het Z: De 24 jaar oude Stuifakkers Amico bracht zijn rijder en eigenaar Wim de Koning (Sint Johannesga) opnieuw naar de titel. Samen met ruin Samor verraste Jan Bijeman (Maarssen), die geen goed gevoel had over zijn proef, zichzelf met de titel in het ZZ. Opvallend was dat zowel het zilver als brons in die klasse naar aanspanningen met Friese paarden gingen, respectievelijk Antoinette Grijpstra (Balkbrug) met Date W. en Udo de Haan (Beetsterzwaag), trainingsleider van het KWPN tuigpaardhengstenonderzoek, die Rosa had ingespannen.

Nederland kent vier districten waarbinnen menners vallen, Noord, West, Oost en Zuid. Tijdens de Hippiade wordt bijgehouden hoe de rijders van ieder district scoren en de regio waarvan de rijders gezamenlijk het beste gepresteerd hebben wint de Hatro Cup. Die ging al twee keer, 2007 en 2008, naar district West. Vorig jaar nam Noord hem mee naar huis en dit jaar bleken de rijders van West wederom tot het beste district te horen. Het Ochtense Hatro is ondermeer actief in de transport en meubelopslag. Directeur Bert van den Hater kwam zelf naar Ermelo voor de prijsuitreiking van de cup.

Internationaal blijkt het KWPN (tuig)paard van grote waarde voor de mensport. Op landelijk niveau weet het Fries ras eveneens een aardige noot mee te blazen. Drie kampioenschappen en verschillende reserve-titels en volgprijzen vielen het enige inheemse Nederlandse paard op de Hippiade 2010 ten deel. Een aardig percentage in een sport waar de diversiteit van rassen toeneemt. Zo bevonden zich onder de hoogstgeplaatsten in Ermelo de immer aanwezige (en altijd goed presterende) Shetlanders, Welshjes en Haflingers, maar werd een Arabier kampioen en een span Arabo-Friezen derde. Kortom: de Mensport beweegt en dat was op de Hippiade Mennen duidelijk zichtbaar!

Auteur: Bart van der Hoek