Politie Utrecht

Persberichten Lekstroom, 10.55 uur

Utrecht, 20-09-2010

Racefietser gewond

IJSSELSTEIN Een racefietser raakte op zondagmiddag 19 september gewond toen hij ten val kwam.

Rond 12.00 uur fietste een 59-jarige man uit Nieuwegein met zijn racefiets over de Noordpoolstraat. Voor hem liepen een man en een vrouw over het fietspad. Nog voordat hij het tweetal kon inhalen, hoorden zij een klap, keken om en zagen de Nieuwegeiner gewond op het fietspad liggen. Het is nog onbekend waardoor hij ten val is gekomen. De Nieuwegeiner is met een hoofdwond en pijn aan zijn sleutelbeen per ambulance naar het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein gebracht.

Kogel

NIEUWEGEIN Een medewerker van cameratoezicht van Connexxion zag dat een jongen op zondagavond 19 september een kogel in zijn handen hield. De politie hield de verdachte even later aan.

Rond 21.55 uur kreeg de politie de melding van een medewerker van cameratoezicht van Connexxion dat twee jongens op de tramhalte aan de Schouwstede (City Plaza) stonden en dat één van hen een kogel in zijn handen hield. Agenten gingen ter plaatse, maar het tweetal bleek al in de tram in de richting van Utrecht te zijn gestapt.

Agenten reden naar de halte aan de Schouwstede om daar de tram op te vangen. In de tram troffen zij inderdaad de twee jongens aan. Zij controleerden de jongen, die de kogel in zijn handen zou hebben gehad, een 17-jarige inwoner van Utrecht. Hij bleek niet alleen een kogel bij zich te hebben, maar ook een mes en een briefopener. Daarop hielden de agenten de Utrechter aan en brachten hem over naar het politiebureau. Zij namen de kogel, het mes en de briefopener in beslag. De verdachte deed afstand van de spullen. Tegen hem wordt op basis van de Wet Wapens en Munitie proces-verbaal opgemaakt.

Vernielingen

NIEUWEGEIN Naar aanleiding van de melding van vernielingen hielden agenten op zondagmiddag 19 september twee verdachten aan.

Rond 16.00 uur kreeg de politie de melding dat een groepje van een zestal jongeren over de Passage liep en dat door hen vernielingen werden gepleegd. Agenten gingen ter plaatse en troffen het groepje aan. Uit beelden van cameratoezicht bleek dat twee van hen daar enkele deurklinken hadden vernield. De agenten hielden het tweetal, jongens van 15 en 18 jaar en afkomstig uit Nieuwegein, aan voor vernieling. De twee zijn naar het politiebureau overgebracht en tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Bekeuringen bij controles in het openbaar vervoer NIEUWEGEIN/IJSSELSTEIN Donderdag 16 september tussen 13.30 en 22.30 uur hielden politiemensen van het wijkteam Nieuwegein en het district Lekstroom in samenwerking met de Buitengewoon Opsporings Ambtenaren(BOAs) van het vervoersbedrijf Connexxion en met medewerkers van bureau HALT , een controle op tram- en buspassagiers tussen de haltes Nieuwegein zuid en IJsselstein. Bovendien werden controles uitgevoerd op de verschillende perrons.

In totaal kregen 142 personen/passagiers een bekeuring. Vier passagiers zijn aangehouden en overgebracht naar het bureau voor nadere vaststelling van hun identiteit. Zij waren betrapt op zwart rijden, maar konden bovendien geen identiteitsbewijs tonen. Vier minderjarigen kwamen in aanmerking voor een doorverwijzing naar Bureau HALT. De vier gaat binnenkort bij het vervoersbedrijf Connexxion aan de slag om hun taakstraf uit te voeren. De bekeuringen betroffen het niet kunnen tonen van een geldig vervoersbewijs, voeten op de banken, het drinken van alcohol, veroorzaken van geluidsoverlast en voor hinderlijk gedrag. Op de perrons werden bekeuringen uitgedeeld voor het lopen door rood licht, weggooien van afval en het fietsen op de perrons.

Het doel van de controles is om zwartrijden verder terug te dringen, het aanpakken van overlast in bus, tram en op perrons, het verhogen van het veiligheidsgevoel voor zowel de passagiers als het trampersoneel en het vergroten van de samenwerking tussen Connexxion, medewerkers van bureau HALT en politie.