Gemeente Zevenaar


16-09-2010: College legt Voorlopig Ontwerp gemeentehuis voor aan gemeenteraad

Deze week heeft het college van burgemeester en wethouders het Voorlopig Ontwerp (VO) gemeentehuis Zevenaar â locatie Raadhuisplein â ter besluitvorming toegestuurd aan de gemeenteraad. Het VO is eerder dit jaar al in conceptvorm gepresenteerd, maar nu op een aantal onderdelen gewijzigd.

Kort voor de zomervakantie heeft de gemeenteraad gevraagd om, naast de huidige locatie Raadhuisplein, ook de locatie BAT-terrein te onderzoeken. De raad wil zeker weten dat de gemeente daar geen kansen laat liggen. Tegelijkertijd werd het college gevraagd volop door te gaan met de verbouwplannen voor de locatie Raadhuisplein, om geen tijd te verliezen. Vandaar dat er ook is verder gewerkt aan het VO Raadhuisplein. Eind september beslist de raad of het onderzoek naar het BAT-terrein wordt voortgezet; in dat geval maakt de raad in december 2010 een definitieve keuze tussen de twee locaties.

Wijzigingen in Voorlopig Ontwerp
Ten opzichte van de eerdere conceptversie is het VO op een aantal punten aangepast. Eén van de veranderingen is de situering van een zogeheten âstadscaféâ aan de (lange) zijde van het Raadhuisplein. Het stadscafé moet een ruimte worden waar veel verschillende activiteiten kunnen plaatsvinden. Hier kunnen ambtenaren en bewoners elkaar ontmoeten. Verder biedt het ruimte voor (openbare) exposities, informatiebijeenkomsten en recepties. Maar ook bezoekers aan raadsvergaderingen kunnen hier even een kop koffie drinken. Het stadscafé wordt via een terras direct bereikbaar vanaf het plein en is ook verbonden met de foyer waar de publieksbalies zijn gevestigd. Het stadscafé is niet alleen vanwege ontmoeting belangrijk, maar kan er ook voor zorgen dat de levendigheid van het plein toeneemt.

Een andere belangrijke aanpassing is het voorstel om de raadszaal op de huidige locatie te handhaven. Het was aanvankelijk de bedoeling om deze te verplaatsen naar de begane grond van de zuidzijde van het gebouw. Door de komst van het stadscafé is die ruimte echter nodig voor werkplekken; ook ontstaat zo wat meer ruimte rondom de publieksbalies op de begane grond. De raadszaal wordt wel technisch en functioneel verbeterd en iets uitgebreid. Groot voordeel is het feit dat één van de mooiste en oorspronkelijke ruimtes van het gebouw gehandhaafd blijft.

Verder zijn er nog enkele andere, kleinere aanpassingen ten opzichte van het oorspronkelijke Voorlopig Ontwerp. Door aanpassing van gevels (meer ramen) wordt het uitzicht op de omgeving rond het tegenover gelegen gebouw de Mallemoolen vergroot. Dat creëert daar een meer veilig gevoel. Ook is in het VO, naast de ingang aan de zijde van het Raadhuisplein, een tweede ingang opgenomen aan de zijde van het Freulebosje. Zo wordt deze groene omgeving meer bij het gemeentehuis betrokken. Verder wordt de foyer (publieksruimte) helemaal gelijkvloers gemaakt, waardoor de toegankelijkheid voor minder validen verbetert.

Kosten
De aanpassingen leiden tot een extra kostenpost van ⬠305.000,-. Dat bedrag komt bovenop het reeds beschikbare budget van ⬠16,5 miljoen. Het is uiteraard aan de gemeenteraad om daarover een besluit te nemen.Â