Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

ANWB: Fiat 500 zuinigste benzineauto

Den Haag, 20 september 2010

De nieuwe Fiat 500 Twinair Dualogic is van de niet-hybrides de zuinigste benzineauto. Dat blijkt uit de laatste Top10's Zuinige Auto's die elk kwartaal wordt uitgebracht door ANWB en stichting Natuur en Milieu.

Hoewel Smart met een verbruik van 4,2 l/100 km (97 g/km) de zuinigheid ten opzichte van de Toyota IQ (4,3 l/100 km) wist te overtreffen, was dat niet genoeg om de eerste plaats te behalen. Deze is bestemd voor de Fiat 500 die met de nieuwe TwinAir-uitvoering een verbruik haalt van slechts 4 l/100 km (92 g/km).

In de klasse grote benzine-auto's behaalde nieuwkomer Mitsubishi ASX een tweede plaats met een gemiddeld verbruik van 5,9 l/100 km (135 g/km). Opvallend genoeg waren er dit kwartaal geen nieuwe modellen in de klasse grote dieselauto's, terwijl in deze klasse in de afgelopen tijd veel nieuwe modellen binnenkwamen.

In 2009 was de gemiddelde uitstoot van de verkochte auto's ruim 147 g/km. Om voldoende keuze te bieden, maar om geen onzuinige modellen op te nemen in de klasse groot benzine, is besloten deze te begrenzen tot 150 g/km. Daarom bestaat deze klasse uit de 7 meest zuinige modellen.

De betrouwbaarheid van het door de fabrikant opgegeven brandstofverbruik staat onder druk. Zo zouden de verbruikscijfers van met name zuinige auto's in de praktijk meer afwijken dan het opgegeven verbruik. De ANWB wil daarom voor het eind van volgend jaar praktijkverbruikcijfers verzamelen en bewerken, zodat voor leden in één oogopslag duidelijk wordt wat het echte verbruik is van het voertuig.

De volledige Top10's Zuinige auto's zijn te vinden op anwb.nl/auto.