Gemeente Heemskerk


woensdag, 15 september 2010

Heemskerkers sportief actief

Uit een onlangs gehouden telefonisch onderzoek is gebleken dat inwoners van Heemskerk in de periode 2003-2010 sportiever zijn geworden. Ook ten opzichte van de provinciale en landelijke gegevens scoort Heemskerk boven gemiddeld. Het onderzoek vloeit voort uit het uitvoeringsprogramma "Heemskerk sportief aan zet" 2008-2010.

Van de Heemskerkse bevolking van 6 tot 70 jaar doet 74% één keer per maand aan sport (sportdeelname). Landelijk is het percentage sporters 68%. Kinderen en jongeren sporten meer dan 55-plussers. Van de niet sportende Heemskerkers geeft het grootste deel aan dat ze geen tijd of interesse hebben om te sporten. Bijna de helft van de sportende inwoners is lid van een sportvereniging en een derde sport bij een commerciële sportaanbieder. De populairst beoefende sport in Heemskerk is fitness gevolgd door tennis, voetbal en fietsen. Van de sportbeoefening vindt 73% plaats binnen de gemeente Heemskerk, 27% vindt elders plaats, 68% is van mening dat er voldoende sportmogelijkheden zijn in de openbare ruimte. Ook het aanbod van recreatiemogelijkheden sluit goed aan op de wensen en behoeften van inwoners.

Minder resultaat wordt bereikt op het terrein van vrijwilligerswerk. Zowel in totaliteit als binnen de sport. Zeventien procent van de inwoners verricht vrijwilligerswerk in Heemskerk. In ongeveer één op de drie gevallen betreft dit vrijwilligerswerk binnen de sport (6%). Landelijk is 16% van de inwoners actief als vrijwilliger binnen de sport.
De gegevens van de sportmonitor worden gebruikt bij de evaluatie van het sportbeleid en het opstellen van het nieuwe uitvoeringsprogramma sport.

---